Tölgyessy: a kisebbségi kormányzásban kivérezhet az ország

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Tölgyessy Péter szerint ha az SZDSZ véglegesen kilép a koalícióból, akkor a szocialistáknak maguknak kell kezdeményezniük az előrehozott választásokat. A politikai elemző úgy véli, csak a szabad demokraták aktív támogatásával tud működni az MSZP kisebbségi kormánya.

A szakértő szerint a koalíciós pártok előtt ma csupán egyetlen remény áll: visszaszerezni valamit az elveszett népszerűségből. Ezt alighanem úgy próbálják majd elérni - mondta el Tölgyessy Péter politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában -, ahogy Gyurcsány Ferenc tette, amikor 2004-ben miniszterelnök lett: médiakormányzással, szép ígéretekkel és osztogatással. Tölgyessy Péter attól tart, hogy a tétova kisebbségi kormány működése nagyon sokba fog kerülni az embereknek.

A politikai elemző úgy véli: a jobboldal démonizálása mindent felülírt, emiatt hozott a kormány olyan gazdaságilag irracionális döntéseket is, amelyek mélyítették a gazdasági válságot. Tölgyessy szerint amikor a kormány demokratikus felhatalmazása megingott a megszorítások bejelentésével, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után pedig összeomlott, Gyurcsány Ferenc a magyar jövő felől kezdte magát legitimálni, és átcsúszott a másik baloldali hagyományba, a messianisztikusba, a felülről való modernizációba.

Tölgyessy a lehetőségeket felvázolva úgy fogalmazott: ha a Magyar Demokrata Fórum úgy döntene, hogy megmenti Gyurcsány Ferencet, az alighanem a párt kiesését jelentené a következő parlamentből. A másik lehetőség - tette hozzá a politikai elemző - a szavazatvásárlás. A szocialistáknak elvileg 190 képviselőjük van, Horn Gyula és Toller László azonban nem vesz részt a parlamenti munkában, vagyis hat állandó szavazatot kellene szerezniük, erre azonban a szakértő szerint nincs sok esélyük.

A parlamenti matematika szerint a szocialisták csak akkor tudják működtetni a kisebbségi kormányzást, ha a szabad demokraták képviselői minden fontos törvényt, és főleg a költségvetést megszavazzák - fűzte hozzá Tölgyessy Péter. A kisebbségi kormányzás a két volt kormánypárt szoros együttműködése nélkül rövid idő alatt elemésztheti a megszorítások eredményeit, a költségvetés kisebb hiányát. A kisebbségi kormányzásban nem csak a baloldal, hanem az ország is kivérezhet, ezért mielőbbi új választás szükséges - véli Tölgyessy.

Hozzászólások