„Ne élje meg ezt politikai győzelemként a Fidesz”

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az új egészségügyi miniszter bejelentéseit és ígéreteit a szakma több fórumán is tapssal fogadták, elsőként akkor, amikor egy konferencián először elhangzott: az egészségbiztosítási törvény hatályon kívül helyezését javasolja. Az új elképzelések megvitatását hamarosan kezdik, az új jogszabályt szeptemberre várhatjuk. Székely Tamás szakmai és politikai konszenzust vizionál.

„Magyarországon egy olyan modellt és olyan megoldást találtunk, ami megfelel a mi tradíciónknak, megfelel a mi kultúránknak” – jelentette ki magabiztosan Horváth Ágnes idén február 11-én, az egészségbiztosításról szóló, újratárgyalt törvény megszavazása előtt. A helyzet azóta némiképp változott. A minisztert lecserélték, s a liberálisok büszkeségének tartott törvény visszavonását indítványozta utódja, Székely Tamás. A tervek szerint a hatályos törvényt az Országgyűlés heteken belül visszavonja (Gyurcsány Ferenc egészen pontosan a törvény „sürgős” hatályon kívül helyezését kérte a házelnöktől). Ezt követően, június 30-ig a miniszter kidolgozza az új, részletes javaslatokat. A szakmai szervezetekkel folytatott társadalmi vitát nyárra tervezik, s ősszel nyújthatják be az új reform-elképzeléseket a parlamentnek.

Székely Tamás
© Túry Gergely
A menetrend tehát kész, s hétfőn a parlamentben már a törvénnyel kapscolatos vita is megkezdődött. A hangütés és a tartalom nem különbözött a korábban megszokottól. A fideszes Horváth Zsolt bocsánatkérést követelt az egészségügyi dolgozóknak a kormánytól, párttásra, Puskás Tivadar pedig azt mondta: az egészségügy romokban hever, pedig „ők az egészségbiztosítási törvényről nem újszülött korában, hanem már fogantatása előtt megmondták, hogy nem lesz jó”. Vojnik Mária, a szocialisták egészségpolitikusa, államtitkár pedig azt javasolta: „keressük meg azokat a pontokat a tb fejlesztésében és működtetésében, amelyeket közösen tudunk vállalni”. Ez a visszafordulás törvénye - így értékelte az egészségügyből kiebrudalt SZDSZ részéről Bőhm András a pénztártörvény visszavonását célzó javaslatot. A képviselő közölte: nem támogatják, nem szavazzák meg az előterjesztést, mert az semmit sem old meg. Bőhm András úgy vélekedett, hogy a törvény visszavonását az MSZP politikai gyávasága és a Fidesz haszonlesése teszi lehetővé. „Ne élje meg ezt politikai győzelemként a Fidesz” - mondta a liberális képviselő.

Székely korábban már nyilatkozott arról, hogy nem a komplett biztosítási törvényt vonják vissza, mivel annak idején a képviselők egyéb törvények módosítását is vele együtt megszavazták. Megmarad a gyógyszertörvény módosításával kapcsolatos rész, amely a kispatikák jövedelmezőségét javítja, az adatkezelésről szóló szabályozás, a felügyeleti tanács összetételére vonatkozó, illetve az intézményi várólista-szabályokkal kapcsolatos rendelkezések. Ezek hatályon kívül helyezése ugyanis szabályozatlanságot eredményezne. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik: az új egészségügyi miniszter azt nyilatkozta május elején, hogy a törvény visszavonása számos kérdésre nem adna választ. Amikor azonban egyértelmű lett a törvény várható sorsa, Kökény Mihály, az MSZP egészségpolitikusa diplomatikusan így fogalmazott: nem a visszavonni kívánt törvény volt rossz, hanem a körülmények változtak meg

A név kötelez

Az Albert házaspár férj-tagja  nemrég a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: nem tekinti okafogyottnak a népszavazást, bár tudja, „nehézkes” kampány vár rájuk. Ugyanakkor úgy véli: megfelelő számú igen szavazat esetén „még véletlenül” sem jut majd eszébe senkinek a több-biztosítós modell vagy az egészségügy privatizálása. A népszavazás költségét 3,7 milliárd forintra becsülik.

Azt nem tudni még egyelőre, hogy egy vagy több állami pénztáron keresztül tervezi-e megvalósítani Székely Tamás az új reformtörvényt, csak az, hogy a 22 pénztár – melyek létrehozása eddig közel félmilliárd forintba került – megszűnik majd. Azt már többször, több helyen elmondta, hogy elképzelése szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), „valódi biztosítóként” szerződne majd az ellátókkal, de nem mindenkivel – ahol ugyanis súlyos hibákat követnének el, ott lehetőség lenne a szerződésbontásra, vagy annak ellenőrzésére, hogy az intézmény tett-e valamit a probléma megoldása érdekében. Az OEP-et politikától független, valódi biztosítóként működő, önállóan gazdálkodó, az ellátásokért felelősséget viselő szervezetként vizionálja. Székely célja „a társadalom egészségi állapotának és a biztosítottak elégedettségének a javítása, a rendelkezésre álló források hatékonyabb felhasználásával”, valamint a területi egyenlőtlenségek fokozatos felszámolása, az egészségügyi rendszer hatékonyabb működtetése, a biztonságosabb betegellátás. Az SZDSZ leváltott minisztere is hasonló indíttatásból vágott bele az átalakításba, s a reformokat támogatók nyílt levele is annak idején a fentiek miatt tartotta fontosnak a változásokat. A kritikusok azonban hiányolták a döntést megelőző társadalmi vitát, a módszereket, az elképzelt rendszer hatékonyságát, ellenőrizhetőségét. Egy dologban értett, ért csak egyet mindenki: tökéletesen működő rendszer sehol sincs, illetve a jelenlegi magyar helyzeten változtatni kell.

A törvény  "visszafejlődéstörténete"  hatályon kívül helyezésével véget érhet, bár az új rendszer mellett kardoskodó liberálisok nagy reményeket fűztek a már korábban kitessékelt magántőkéhez és ennek megjelenésében látták a gyógyítás, ellátás minőségének javulását is. Székely szerint átlátható, egyszerűen ellenőrizhető szabályokkal, protokollokkal is teremthető olyan ellátórendszer, amely a jelenleginél jobban működik. Azt is egyértelművé tette, hogy minden finanszírozási problémával küzdő intézményt és szervezetet felkeres, „az ágazatban tehát mindenkit” - nyilatkozta korábban, hozzátéve: megkérdezi majd, kinek miben tud segíteni. Ez a szavak sokat segíthetnek a sokat emlegetett szakmai bizalom megnyerésében. A konszenzuskeresést a politikára is kiterjesztené, ahogy egyik – a Népszabadságnak adott – interjújában elmondta: a parlamenti szakbizottságok szakembereit is szeretné megnyerné elképzeléseinek és a törvényeket konszenzussal terjesztené a Tisztelt Ház elé.

Június végére várják tehát az egészségügyi minisztertől új javaslatainak kidolgozását. Székely Tamás hétfői, parlamenti felszólalásában közölte: a törvényt önként vonják vissza, miután úgy ítélték meg, nincs meg a társadalmi támogatottsága. Soha, senki nem akarta az egységes kockázatközösségen alapuló rendszert megszüntetni – tett hozzá. Mint mondta, vissza kell nyúlni a gyökerekhez, vissza kell térni a még hatályban lévő, 1990-es országgyűlési határozathoz és ennek alapján kellene közösen felépíteni egy új egészségbiztosítási rendszert, kiküszöbölve a jelenlegi rendszer hibáit.