szerző:
MTI

Eredményesnek ítélte az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozásáért összegyűjtött aláírások ellenőrzését.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője beszámolt arról, hogy összesen 510160 aláírást adtak le az OVI-nak. Az aláírások tételes felülvizsgálata után megállapították, hogy legalább 433092, legfeljebb pedig 438534, minden szempontból megfelelő aláírást találtak. Az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozását célzó népszavazást, mivel összegyűlt a referendum kiírásához szükséges minimum 200 ezer érvényes aláírás, várhatóan ősszel tartják meg.

A népszavazást kezdeményező Albert házaspár kérdése úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?" A több mint félmillió aláírást a Liga Szakszervezetek és társult szervezetei gyűjtötték össze és adták át az OVB-nek hitelesítésre még áprilisban. A népszavazás akkor lesz eredményes, ha kétmillió állampolgár azonos választ ad a feltett kérdésre.

Az OVB hétfői ülésén formai hibára hivatkozva elutasította azt a magánszemély által beadott népszavazási kezdeményezést, amelyben azt kérdezte a beadványozó: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a Magyar Köztársaságban előrehozott választást és új Alkotmányt alkosson-hozzon?". A testület azért utasította el a kérdést, mert a beadványozó aláírta az ívet.

Szintén elutasította azt a kezdeményezést, amely arra irányult, hogy a rendőrök havi fizetése ezer euró legyen az unió ajánlásának megfelelően. Elutasította azt a kérdést is, amely arra irányult, hogy a rendőr megtagadhassa a parancsot akkor, ha annak teljesítése számára erkölcsi-etikai problémákat okoz.

Az OVB hétfőn újratárgyalta Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető, Semjén Zsolt KDNP-frakcióvezető és 151 országgyűlési képviselő két népszavazási kezdeményezését, amely arra vonatkozott, hogy a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és országgyűlési képviselők személyi jövedelemadó-bevallásai nyilvánosak legyenek, illetve törvény tegye kötelezővé, hogy a költségvetésből a miniszterelnöknek, a minisztereknek és az államtitkároknak biztosított egyéb juttatások is nyilvánosak legyenek. Az OVB korábban már hitelesítette a kérdéseket, azonban a döntés ellen két kifogás érkezett az Alkotmánybírósághoz (Ab), amely a bizottság határozatát megsemmisítette és új eljárására kötelezte a testületet. Az Ab indoklása szerint a népszavazás kiírására irányuló kérdés okafogyottá vált - így az nem is hitelesíthető -, hiszen időközben az Országgyűlés meghozta azt a törvényt, amely szabályozza ezeket a kérdéseket. Az OVB hétfői ülésén nem hitelesítette a két kérdést.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Népszavazás: megvan az összesített eredmény

Az Országos Választási Bizottság (OVB) péntek késő esti ülésén megállapította a március 9-ei népszavazás összesített eredményét, miután megszámolta a külképviseleteken leadott voksokat.

MTI Itthon

Orbán: miért kell kétszer sorba állni a nyaklevesért?

Orbán Viktor szerint egy újabb kudarcot élhet át szeptemberben a kormány, amennyiben nem vonja vissza a februárban elfogadott egészségbiztosítási törvényt. A Fidesz elnöke erről az ATV reggeli műsorában beszélt hétfőn.

MTI Itthon

A szocialisták a több-biztosítós rendszer ellen szavaznak

A szocialisták igennel szavaznak a következő népszavazáson, mert ugyanúgy, mint a kezdeményezők, ők sem akarnak több-biztosítós egészségügyi rendszert - jelentette ki Lendvai Ildikó csütörtökön Debrecenben sajtótájékoztatón.

MTI Itthon

Visszavonhatatlan Alberték népszavazási kezdeményezése

Visszavonhatatlanná vált az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozását célzó népszavazási kezdeményezés, miután az Albert házaspár csütörtökön átadta az Országos Választási Irodának (OVI) az összegyűjtött csaknem félmillió aláírást.

MTI Itthon

MSZP: nincs döntés az egészségbiztosítási törvényről

Egyetlen kormányzati, szocialista, vagy koalíciós fórum sem hozott döntést arról, mi legyen az egészségbiztosítási törvény sorsa - mondta Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője. Az MSZP-frakció gondolkodik a megoldásokon. A Fidesz továbbra is a törvény hatályon kívül helyezését tartja megoldásnak.

MTI Itthon

Hányat népszavazunk még idén?

Az Országgyűlés hétfőn nem rendelte el a népszavazást abban a hat kérdésben, amelyek közül ötöt a szocialisták nyújtottak be, egye