35 fok lesz, de lehetnek futó záporok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A sok napsütés mellett napközben időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet, és eleinte nyugaton egy-egy futó zápor, esetleg zivatar is előfordulhat - jelentette az országos Meteorológiai Szolgálat.

Szombaton a nyugati, északnyugati, vasárnap a délire forduló szelet kísérik olykor élénk lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 13, 18 fok között, északkeleten 13 fok alatt valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 30, 35 fok között alakul.

Az időjárási helyzet Európában

A Skandináv-félsziget felett egy markáns ciklon örvénylik, amelynek hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszere Finnországon, a balti államokon és Lengyelországon át egészen a Brit-szigetekig húzódik. Az említett területeken többnyire erősen felhős az ég. A front csak a nappali órákban aktivizálódik, akkor pattannak ki többfelé záporok, zivatarok, azonban az éjszaka folyamán megszűnik, illetve gyengül a csapadéktevékenység. A ciklon hátoldalán nyugati, északnyugati áramlással hűvös levegő érkezik a Balti- és az Északi-tenger partvidéke fölé, amelynek hatására arrafelé szeles az idő, a többször erősen megnövekvő felhőzetből pedig több alkalommal fordul elő záporeső. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 fok körül, a szárazföld belső részein - Németországban és Lengyelországban - 22 és 27 fok között alakul. Európa más részein anticiklonális hatások alakítják az időjárást.

Az erre jellemző leszálló légáramlatok miatt a Kelet-európai-síkságon, Dél- és Közép-Európában, illetve a Földközi-tenger medencéjében sokat süt a nap, és csak elvétve fordul elő csapadék, az is csak hegyvidéki területeken. A csúcshőmérséklet kontinensünk keleti részén 21 és 26, másutt általában 29 és 34 fok között változik, de Spanyolországban néhol 37 fokot is mérnek. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé meleg és száraz légtömegek érkeznek. Észak felől egy gyenge hidegfront felhőzete súrolja ugyan térségünket, ennek ellenére túlnyomóan napos időre van kilátás, és csak egy-egy helyen alakulhat ki záporeső vagy zivatar.