Augusztus végén döntenek a BKV vezérigazgatói pályázatáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A BKV vezérigazgatói pályázat elbírálását egy hónappal elhalasztották, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. igazgatóságának ügyrendjét pedig átdolgozásra visszaadta kedd délutáni ülésén a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága.

A határidő-módosítást Tóthfalusi György (SZDSZ), a pályázatokat elbíráló háromfős bizottság elnöke kezdeményezte indoklás nélkül, amit az ellenzékiek kifogásoltak. Hutiray Gyula (Fidesz) felvetésére Somlyódy Csaba (MSZP) bizottsági elnök közölte, hogy a határidő-módosítási javaslatot nem véleményezte a hatáskörileg illetékes két főpolgármester-helyettes. Mint mondta, a szabadságon lévő, "a várost elhagyó" főpolgármester-helyettesekkel ebben a hónapban nem sikerült találkoznia.

Somlyódy Csaba javaslatára az MSZP-SZDSZ többség elutasította azt, hogy a napirend végéről az elejére hozzák a BKV-s témát. Emiatt csak több órányi, másról szóló vita után foglalkoztak az üggyel, amelynek kapcsán az ellenzék meghiúsította az elnök azon kezdeményezését, hogy zárt ülésen tárgyaljanak.

Az ellenzékiek egyebek közt kifogásolták, hogy a döntéshozó testület tagjai semmilyen információval nem rendelkeznek a pályázatokról, még a posztra jelentkezők pontos számát sem ismerik. Somlyódy Csaba cáfolta azt, hogy információkat hallgattak volna el a szakbizottság elől, illetve hogy az MSZP-SZDSZ-frakció a múlt héten egy írásos összefoglalót kapott volna a pályázatról. Úgy vélte, hogy a sajtóban ez ügyben csak találgatások jelentek meg, s ezeket nem kívánta minősíteni.

Csatlós Csaba (MDF) a pályázati kiírás lényeges módosulásaként említette azt, hogy az elbírálási határidő módosítása esetén nem tartható a kiírás azon pontja, hogy augusztustól betölthető a poszt.

Bagdy Gábor (KDNP) aggasztónak tartotta, hogy február óta nincs kinevezett első számú vezetője a BKV-nak. Ez "hallatlan nagy felelőtlenség" a városvezetés részéről - jegyezte meg.

Egyetértett Steiner Pál MSZP-frakcióvezető azon múlt heti nyilatkozatával, hogy a szakbizottság helyett a Fővárosi Közgyűlés döntsön augusztusban a BKV új vezérigazgatójáról. Javaslatát, hogy ezt határozatban nyilvánítsa ki a szakbizottság, az MSZP-SZDSZ-többség leszavazta.

Hutiray Gyula - utalva arra, hogy ezzel politikai jelleget öltött az ügy - bejelentette, hogy a téma további tárgyalásában nem vesznek részt. A bizottság Bagdy Gábor módosító javaslatának elutasítása után, az egy hónapos határidő-módosítást végül is csak úgy tudta elfogadni, hogy Bagdy Gábor tartózkodó szavazatot adott le, s ezzel biztosította a bizottság határozatképességét. Szavazata hiányában a testület nem tudott volna döntést hozni a pályázat értékelésének elhalasztásáról. A képviselő szerint azonban tévedés, malőr történt, mivel ő nem az adott szavazásban akart részt venni, hanem ügyrendi kérdésben jelentkezett hozzászólásra.