Bemutatták az új budapesti metrószerelvényt - fotóval

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Bemutatták a Budapestre érkező első új metrószerelvényt pénteken a szállító cég, az Alstom lengyelországi gyáregységében.

A chorzowi gyárban Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester elmondta: az első szerelvény októberben érkezik Budapestre, ahol eleinte éjszakánként fogják tesztelni és, ha minden optimálisan alakul, 2009 februárjában üzembe helyezhetik a piros vonalon. Hozzátette: egy pár hónapig egyszerre fognak közlekedni a régi és az új metrókocsik, míg 2009. októberére várhatóan megérkezik az összes új szerelvény.

© MTI - Koszticsák Szilárd


A 4-es metró kocsijaival kapcsolatban - amelyeket szintén az Alstom gyárt és szállít -  Demszky Gábor kifejtette: ha olyan állapotban lesz a pálya, 2010 márciusában üzembe helyezhetik az első szerelvényt, augusztusra pedig a tervek szerint az összes megérkezik. 

© MTI - Koszticsák Szilárd


A metrószerelvények paramétereivel kapcsolatban közölte: a 4-es vonalon automata vezérlésűek lesznek a kocsik, míg a 2-esen - csakúgy mint eddig - vezető fog irányítani. A 4-es (zöld) vonalon közlekedő szerelvények 80 kilométer/órával tudnak majd maximum haladni, a 2-es szerelvényeinek legnagyobb sebessége 70 kilométer/óra lesz.  Mind a két vonalon légkondicionált, vizuális és hangbemondásos utastájékoztatással egyaránt ellátott kocsikban utazhatnak majd a fővárosban közlekedők - fűzte hozzá.  

© MTI - Koszticsák Szilárd


A világon minden negyedik metrószerelvényt az Alstom gyártja - hangsúlyozta Demszky Gábor. Arra is kitért, várják, hogy jövő januárban a Nemzeti Közlekedési Hatóság kiadja a megfelelő engedélyeket, hogy közlekedhessenek a szerelvények Budapesten. Viták azonban még vannak a hatósággal - jegyezte meg.

Ezzel kapcsolatban - újságírói kérdésekre reagálva - elmondta: mintegy 6 hónapos késésben van a metrószerelvények szállítása, arról azonban még folyik a vita, hogy ennek mi az oka. Az Alstom szerint a közlekedési hatóság késve adta ki az engedélyt a prototípusra. A főpolgármester úgy fogalmazott: keresik azt a megoldást, ami elősegítheti a megfelelő időben történő szállítást. Az esetleges kötbér összegéről nem esett szó, a részt vevő felek úgy fogalmaztak: "keresni kell a kompromisszumokat".

© MTI - Koszticsák SzilárdAz Alstom 2006 májusában írta alá a budapesti 2-es és a most épülő 4-es metróvonal új szerelvényeinek gyártására és szállítására vonatkozó szerződéseket. Az összesen 65 milliárd forintért vásárolt 37 metrószerelvényből a 2-es metróra szánt 22 járművet 2008 májusától egy éven át szállították volna le. Az Alstom azonban tavaly júliusban jelezte, hogy az előzetes típusengedély késedelmes beszerzése miatt hónapokat csúszik a szállítás. A BKV emiatt mintegy 13 millió euró kötbért igényelt az Alstomtól. A cég vitatta a kötbér jogosságát, egyidejűleg kezdeményezte a projekt csaknem egy évvel való meghosszabbítását, amiért csaknem 15 millió eurós többletköltség-igényt jelentett be. 

A szerelvények szállításának csúszása befolyásolja a Siemensszel a vonatbefolyásoló rendszerek telepítésére kötött szerződések határidős teljesítését. Emiatt a BKV-nak késedelmi kötbért kellene fizetnie, amelynek összege a 2-es metró esetében minimum 975 ezer euró egy korábbi közlés szerint.

© MTI - Koszticsák Szilárd

A kisföldalatti ihlette az új budapesti metrószerelvények design-ját és formaterveit. A chorzowi gyáregységben teljesen külön álló műhelycsarnokok vannak a budapesti metrószerelvények gyártására, amelyekben minden egyes munkafolyamatot - a kocsiszekrények kialakításától kezdve az összeszerelés legapróbb mozzanatáig - mindent külön munkaállomásokon végeznek.

A fekete-fehér szerelvények dupla fényszórókkal, négyszögletes ütközőkkel vannak felszerelve és külsőségeikben több ponton a kisföldalatti stílusjegyeit hordozzák. A küllemtervet Xavier Allard által vezetett design csoport tervezte. A négyajtós szerelvények hosszúsága a 2-es vonalon - ahol öt kocsival fognak közlekedni - 100 méter, a négykocsis 4-esen pedig 80 méter. Mindkét vonalra négyzetméterenként öt utassal számolt a gyártó. 

A Budapestre készülő Metropolis termékcsalád járműveihez alapanyagként többségében acélt, alumíniumot és rezet használtak fel, a speciális hangszigetelésnek köszönhetően pedig alacsony külső-belső zajszinttel fognak közlekedni. Az Alstom 70 éve gyárt metrószerelvényeket; a második legnagyobb metrókészítő a világon. Gyártott metrót például Sanghaj, Barcelona, Szingapúr és Varsó számára, azonban a metrón kívül vonatgyártása is jelentős. Nevéhez fűződik például a híres francia nagysebességű vonat, a TGV. Az Alstom csoport Magyarországon mintegy 430 alkalmazottat foglalkoztat; az Alstom Hungária Zrt. 2007/2008-as üzleti évben elért árbevétele - tájékoztatásuk szerint - meghaladta a 30,9 millió eurót.