szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Feljelenti a Fidesz Szilvásy Györgyöt, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő minisztert - közölte Répássy Róbert, a párt frakcióigazgatója, jogi kabinetjének vezetője az MTV A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este.

A feljelentést hétfőn teszik meg hivatalos és személyes adatokkal való visszaélés miatt - tette hozzá Répássy Róbert. Úgy fogalmazott: "A legsötétebb diktatúrák szokták azzal etetni az alattvalóikat, hogy nem a hatalom figyeli meg a politikai ellenfeleiket, hanem az ellenséges ellenzék figyeli meg a jóságos kormányt". Répássy Róbert szerint a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter és a kormány játszmájáról van szó, s azt politikai célokra használják fel.

A politikus blöffnek nevezte, hogy több száz telefonbeszélgetés zajlott volna az UD Zrt. és a fideszes politikusok között, Répássy - mint mondta - összesen hét ilyen beszélgetésről tud. A politikus úgy vélte, az adatgyűjtési ügy már túljutott azon a szinten, hogy parlamenti bizottságok vizsgálják. Ezeket az ügyeket jogi és törvényességi szempontok szerint kell vizsgálni - jelentette ki, hozzátéve, a Fidesz honlapján közzétett hangfelvételeket a rajtuk szereplők hozzájárulásával hozták nyilvánosságra.

Gálszécsy András volt titkosszolgálati miniszter a műsorban azt mondta, ő a feljelentéseket "nem siette volna el" és nem terelte volna rögtön politikai síkra, hiszen a megfigyelési ügy az elején "bűncselekményhalmaz" volt. A volt miniszter, aki a műsorban külön szólalt meg, annak a véleményének adott hangot, hogy Dávid Ibolya MDF-elnök politikai megfontolásból döntött úgy: nyilvánosságra hozza azt a CD-t. Mint azt Dávid Ibolya a CD bemutatásakor elmondta, a diszken rögzített hangfelvétel szerint egy III/III-as háttérrel is rendelkező céget azzal bíztak meg, hogy terhelő adatokat gyűjtsenek róla és pártjáról.

Gálszécsy András úgy vélte, nem kellett közölni Kövér László és Demeter Ervin fideszes politikusokkal, hogy egy lehallgatott beszélgetésen szerepelnek, mert nem őket hallgatták le. "Az hogy valaki országgyűlési képviselő, még nem azt jelenti, hogy minden államtitokra jogosult, ami az állam birtokában van, vagy amit az állam szervei cselekszenek" - mondta a volt titokminiszter.

A műsor vendége volt Szilvásy György, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter is, aki - a vele szintén külön készített - beszélgetésben azt mondta, a Fidesz mindent megtesz annak érdekében, hogy "senki ne lásson tisztán az adatgyűjtési ügyben".

A miniszter közölte: a Nemzetbiztonsági Hivatal szeptember 10-én tette meg a feljelentését, mert egy magán-titkosszolgálat nyomára bukkant, amely törvénytelen eszközökkel gyűjtött adatokat. "Tény az is, hogy a Fidesz két volt titkosszolgálati minisztere rendszeresen tartott kapcsolatot ezen cég vezetőjével és a kapcsolattartás során feladatot is határozott meg egyikőjüknek, a másiknak jelentett a cég vezetője" - mondta Szilvásy György. A miniszter eddig személyesen még nem tett feljelentést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 50 ezer áldozata van már a járványnak Olaszországban

Több mint 50 ezer áldozata van már a járványnak Olaszországban

Engedélyezte az MNB a Hungarikum Alkusz tulajdonszerzését a CIG Pannónia Életbiztosítóban

Engedélyezte az MNB a Hungarikum Alkusz tulajdonszerzését a CIG Pannónia Életbiztosítóban

Csizmadia Ervin: Milyen értelemben érhetne véget a történelem?

Csizmadia Ervin: Milyen értelemben érhetne véget a történelem?