szerző:
MTI

Kubatov Iván tizenkettedrendű vádlott kihallgatásával folytatódott a Zuschlag-per tárgyalása pénteken a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon; Kubatov most nem tett vallomást, de a nyomozati szakaszban elismerte, hogy számlákat írt Szente Zsolt ügyvéd, tizedrendű vádlott megbízásából.

Kubatov Iván kiskunhalasi vállalkozót, a per tizenkettedrendű vádlottját bűnpártolás bűntettével és magánokirat-hamisítás vétségével vádolja az ügyészség. A bíróság előtt a vallomástételt megtagadta, kérdésre nem válaszolt, a szembesítést nem vállalta, bűnösségét részben elismerte.

A vádlott "vallomását" felolvasta, mely szerint nem volt tudomása a bűncselekményekről, nem tudott semmiről, nem írt alá semmit, nem látott semmit. Kubatov Iván annyiban ismerte el bűnösségét, hogy számlákat állított ki, de mivel azokat fénymásolták, "ezzel a számla elvesztette dokumentum jellegét". Akaratomon kívül sodródtam bele a bűncselekmény sorozatba - tette hozzá.

Kubatov Iván tizenkettedrendű vádlott felolvasott vallomása szerint, jól ismerte Zuschlag Jánost. Szente Zsolt ügyvéd - tizedrendű vádlott - személye garancia volt számára, aki arra kérte, hogy "hogy elveszített számláit pótoljam, az általa megadott cégnevekkel".

"Ha Szente Zsolt tudott volna a csalásról, engem, a barátját nem sodort volna bajba" - mondta Kubatov Iván.
Szente Zsolt kiskunhalasi ügyvéd Zuschlag jogi ügyeit, ingatlanvásárlását intézte, majd a nyomozati szakban védőként kapcsolódott be az ügybe, de később vádlottá vált.

Kubatov Iván felolvasott "vallomása" szerint a másodrendű vádlott Lados Istvánt nem ismerte, találkozásuk nem személyes jellegű volt.  "Lados az ügyészség elvárásainak akar vallomásával megfelelni, ehhez a médiát is felhasználja" - tette hozzá. Állítása szerint feltételezés az, hogy pénzt kapott Zuschlag Jánostól azért, hogy hamis számlákat készítsen.

A tanács elnöke felolvasta Kubatov Iván vádlott nyomozati szakban, még tanúként tett vallomását. A kiskunhalasi vállalkozó korábbi vallomása szerint több külföldi tulajdonban lévő cég "közvetítési megbízottja" volt, amikhez a megbízásokat Szente Zsolt ügyvéd, tizedrendű vádlott irodájában készítették el. Az ügyészség által feltárt dokumentumok szerint Kubatov Iván 12 számlát állított ki azoknak a cégeknek a nevében, amelyeknek ő, szavai szerint, csak "közvetítési megbízottja" volt. A cégek számláit a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó Atlasz Egyesület, Y-Generáció Egyesület és az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány nyertes pályázatainak az elszámolásához használták fel.

Lados István másodrendű vádlott - Zuschlag személyi titkáraként tevékenykedett - Kubatov Ivánra vonatkozó vallomását fenntartotta. Elmondta a bíróság előtt, hogy Kubatov személyesen adott át neki számlákat, tehát találkoztak. Lados István részletesen beszámolt egy másik találkozóról, amikor a Hungaroringnél találkozott Kubatov Ivánnal, aki egy Yamaha motorkerékpárral érkezett, és személyes dolgokról beszélgettek.

Lados beszámolt egy Zuschlaggal folytatott beszélgetésről, amikor az elsőrendű vádlott azzal nyugtatta meg: "az Iván nagyon precíz, mert a régi hamisítások elkészítéséhez sárgás papírokat szerzett". Ezután Vámosi Zsolt nyolcadrendű vádlott kihallgatásával folytatta Fodor Endre tanácsvezető bíró a bizonyítási eljárást. A vádlott vallomást tett a bíróság előtt, vállalta a szembesítést is.

Vámosi Zsoltot jelentős kárt okozó csalás bűntettével, valamint számviteli fegyelem megsértésével vádolja az ügyészség. A 34 éves közgazdász végzettségű vádlott egy részvénytársaság elnöke és egy kft. ügyvezetője. Vámosi, a Zuschlaghoz köthető, Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány elnöke volt, de vallomása szerint nem végzett semmilyen tevékenységet, a nevét aláhamisították a pályázatoknál és a beszámolóknál.

A per december 9-én további vádlottak kihallgatásával folytatódik.

A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János - aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt - 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Zuschlag és az MSZP közötti alkudozásra utal egy telefonbeszélgetés

Zuschlag János és MSZP közötti alkudozásra történtek utalások abban a telefonbeszélgetésben, amelyet az elsőrendű vádlott egy ismeretlen személlyel folytatott; a Zuschlag-per keddi tárgyalási napján a bíró felolvasta a szöveget, majd lejátszotta a felvételt a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

MTI Itthon

Zuschlag fitneszedzője segített Ladosnak Romániába szökni

A bűnpártolással gyanúsított Győrfi Ludovic kihallgatásával folytatódott csütörtökön a Zuschlag-per bizonyítási eljárása a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon; Zuschlag János fitneszedzője és egyben barátja nem vallott terhelően az elsőrendű vádlottra.

MTI Itthon

Zuschlag elmosolyodott Marsovszky vallomásán

Nem válaszoltak kérdésekre, nem vállalták a szembesítést, csak egy általuk vallomásnak nevezett nyilatkozatot olvastak fel a Zuschlag-per hétfőn meghallgatott vádlottjai Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

HavariaPress Itthon

Nem tett vallomást Zuschlag

Egyelőre nem tett vallomást a vele szemben folytatott büntetőper mai tárgyalási napján Zuschlag János.

HavariaPress Itthon

Zuschlag fogta a rendőrséget?

Vélhetőleg éveken keresztül "fogta" a rendőrséget Zuschlag János a vele szemben folytatott rendőri nyomozás időszakában: ez derült ki azokból a lehallgatott telefonbeszélgetésekbõl, melyeket hétfő délelõtt játszottak le a volt politikus büntetőperének bírósági tárgyalásán - értesült a HavariaPress.

Újra ropognak a fegyverek Tripoliban

Újra ropognak a fegyverek Tripoliban

A betegségtől és a balesettől fél legjobban a magyar, de mégis a lakását, meg a kocsiját biztosítja

A betegségtől és a balesettől fél legjobban a magyar, de mégis a lakását, meg a kocsiját biztosítja

Lepkét is evett a 17 napig őserdőben kóborló hawaii nő

Lepkét is evett a 17 napig őserdőben kóborló hawaii nő

Miközben szavazgatunk, több tízmillió értékű marihuánát foglaltak le a rendőrök

Miközben szavazgatunk, több tízmillió értékű marihuánát foglaltak le a rendőrök

Pofátlan módon loptak meg egy autóját mosó taxist – videó

Pofátlan módon loptak meg egy autóját mosó taxist – videó

Szlovákia: bejutási küszöbön billeg az MKP, gyengén szerepelt a Most-Híd

Szlovákia: bejutási küszöbön billeg az MKP, gyengén szerepelt a Most-Híd