szerző:
MTI

Több alkotmányos visszásságot is talált az ombudsman az idei október 23-ai nemzeti ünnepen a rendőrség tevékenységében. Szabó Máté ma közzétett jelentésében egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a rendőrök nemzetiszín szalag vagy nyakban lógó síp miatt igazoltatták az embereket.

Az Országgyűlési Biztos Hivatala közleményében kiemeli, hogy a nemzetiszínű szalag vagy a síp viselése az elmúlt években egyfajta vélemény kifejezéseként, tiltakozásként jelent meg a budapesti utcákon. Szabó Máté szerint ezért a véleményüket ilyen módon kifejezők igazoltatása "egy megítélés alá esik a vélemény közlésének előzetes betiltásával, vagyis a cenzúrával".

A szabad véleménynyilvánításhoz való jog a véleményt annak érték- és igazságtartalmára tekintet nélkül védi, azaz sérült ez a jog is azzal, hogy a rendőröket a nemzeti szalagos-sípos embereket önamaguk igazolására utasították - szögezte le az ombudsman.

A jelentés kitér arra is, hogy október 23-án azonban volt olyan rendezvény, amelynél a szervezők határozott kérése ellenére a rendőrök a beléptető kapuknál, illetve azok közvetlen előterében igazoltattak, csomagokat és ruházatot vizsgáltak át. Ezzel összefüggésben Szabó Máté arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendezvény, az ott tartózkodók biztonságának védelme, a gyülekezés békés jellegének fenntartása a törvény szerint a rendező kötelezettsége, a rendőrség pedig csak felkérésre működik közre.

Az állampolgári jogok biztosa szerint a rendőrségi eljárás nem korlátozhatja a gyülekezés szabadságát és a véleményszabadság szorosan hozzá kapcsolódó jogát. Márpedig a szervezők kifejezett előzetes tiltakozása ellenére alkalmazott "új beléptetési rend" objektíve alkalmas volt arra, hogy a részt venni kívánókat távol tartsa a rendezvénytől, szükségtelenül és aránytalanul korlátozva a békés gyülekezés jogát - írja az ombudsman.

Az Országgyűlési Biztos Hivatalának munkatársai, akik több rendezvényen is megjelentek, azt tapasztalták, hogy "bár a tömegkezelési feladatokat megelőző eligazításokon rendszeresen felhívják az állomány figyelmét az azonosító számok megfelelő felhelyezésére a rendezvényeket biztosító rendőrök ebben meglehetősen kreatívak". Úgy látják, a szabályozás hiányosságára vezethető vissza az is, hogy a védőfelszerelésen lévő azonosító nem egyezik meg a rendőr jelvényén szereplővel, és a tépőzáras hímzett számok már közelről se olvashatók le egyértelműen.

Az ombudsman megállapította azt is, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára a "jogállamiság elvével összefüggő visszásságot okozott", mert egy olyan ügyben rendelkezett, ami a rendőrség hatáskörébe tartozott volna. Utalt arra, hogy az államtitkár utasítására tértek el a központi ünnepségek biztosítási tervétől, és nem zárták le az M2-es metróvonal Kossuth téri állomását.

Az ünnepségek egyik helyszínén az ombudsman munkatársait háromszor is igazoltatták, miután a rendőrök nem fogadták el az állampolgári jogok biztosának megbízólevelét. A jelentés ugyanakkor kitér arra is, hogy Budapest rendőrfőkapitánya utóbb elnézést kért a szakszerűtlen intézkedésért.

Az ombudsmani hivatal közlése szerint az alapvető jogokkal összefüggő visszásságok orvoslása, valamint az országosan egységes jogalkalmazás érdekében Szabó Máté az Országgyűléshez, a szakminiszterhez és az országos rendőr-főkapitányhoz fordult.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Cigányok igazoltatása: pótcselekvés bűnmegelőzés ürügyén

Roma megfigyelőkkel együtt igazoltattak a rendőrök fél éven át három magyar városban. Kiderült, hogy a rendőrök háromszor annyi cigány járókelőtől kérik el a személyit, mint nem romától. A rendőrök hatékony bűnmegelőzésre hivatkoznak, de a számok alapján inkább tűnik pótcselekvésnek az igazoltatási rögeszme. Kádár András Kristóffal, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökével beszélgettünk a hazai gyakorlatról és arról, hogy miért igazoltatnak évi kétmilliószor Magyarországon.

MTI Itthon

Vizsgálat: előítéletesen igazoltatnak a rendőrök?

A rendőrségi igazoltatási gyakorlatot vizsgálják a szegedi rendőrkapitányságon az Open Society Justice Initiative, azaz a Nyílt Társadalmi Intézet munkatársai az Európai Bizottság Agis projektalap keretében - közölte a kapitányság vezetője.

MTI Itthon

Rendőrök igazoltatták sajtótájékoztatója után Budai Gyulát

Rendőrök igazoltatták Budai Gyulát, a Magosz szövetségi igazgatóját, aki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. épülete előtt tartott sajtótájékoztatót arról, hogy a cég vezérigazgató-helyettese Budai információi szerint 2000-ben zsebszerződést kívánt kötni egy osztrák állampolgárral. A szerződéstervezet sem az akkori, sem a most hatályos jogszabályi rendelkezéseket nem sérti - reagált Benedek Fülöp volt agrárállamtitkár, a cég vezérigazgató-helyettese.

MTI/hvg.hu Itthon

Ötszáz rendőr és igazoltatások a Kossuth téren

Mintegy félezer rendőrt vontak össze hétfőn késő estig az Országház épületénél - jelentették a helyszínről. Megjelent a Kossuth téren Tóth Gábor rendőr dandártábornok, budapesti rendőr-főkapitány és Nagy-Juhák István, a főkapitány közbiztonsági helyettese.

MTI Itthon

Polgárbarát igazoltatási kézikönyv készül

Az országos rendőrfőkapitány pénteken tárgyalt Kádár András Kristóffal, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökével Budapesten. A Magyar Helsinki Bizottság is részt venne a rendőrségi igazoltatási kézikönyv kidolgozásában.

MTI/hvg.hu Itthon

Dulakodás igazoltatott autósok és rendőrök között

Dulakodás volt pénteken hajnalban a Budapest I. kerületi Alagút utcában, harminc méterre az Alagút bejáratától két férfi és az őket igazoltató rendőrök között; a két személyt előállították – számolt be egy szemtanú. Értesüléseink szerint Kósz Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó és egyik csapattársa vett részt az incidensben.

HVG-felmérés: kedvezőtlen hatása lehet az EP-választásnak Magyarországra

HVG-felmérés: kedvezőtlen hatása lehet az EP-választásnak Magyarországra

7,4 milliárd forintból venné meg a főváros a Rác fürdőt

7,4 milliárd forintból venné meg a főváros a Rác fürdőt

Félelmetes, hogy mennyi káros anyagot lélegezhetünk be egy budapesti buszmegállóban

Félelmetes, hogy mennyi káros anyagot lélegezhetünk be egy budapesti buszmegállóban

Lekapcsolták a 30 méteres buheraszerelvényt - videó

Lekapcsolták a 30 méteres buheraszerelvényt - videó

Megvan az év gyereklemeze

Megvan az év gyereklemeze

Egyelőre bizonytalan, lesz-e pedagógussztrájk

Egyelőre bizonytalan, lesz-e pedagógussztrájk