Napos idő lesz és havazás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet keleten -2, nyugaton -8, a legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 2 fok körül alakul - jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Csütörtökön kezdetben borult lesz az ég, később nyugaton felszakadozik a felhőzet. Pénteken nyugaton többnyire derült, napos időre van kilátás, keleten ugyanakkor nagyrészt erősen felhős lesz az ég, ott inkább csak késő délutántól csökken a felhőzet.

Csütörtökön eleinte többfelé, délutántól már csak keleten várható csapadék: délkeleten eső, másutt egyre inkább havazás valószínű. Pénteken keleten elszórtan fordul elő kisebb havazás, hózápor. Az északnyugati szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet keleten -2, nyugaton -8, a legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 2 fok körül alakul.

Az időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetek közelében ciklon örvénylik, amelynek hatására arrafelé nagyrészt borult az ég, többfelé esik az eső. A Földközi-tenger középső medencéjében és a Kárpát-medence térségében mediterrán ciklon frontrendszere okoz borult időt, sokfelé esik az eső, a medencében ónos eső, északabbra havazás is előfordul. Ugyanakkor a Skandináv-félszigettől Nyugat-Európán át egészen a Pireneusi-félszigetig anticiklon húzódik, és magasnyomás határozza meg Délkelet-Európa időjárását is.

A felsorolt területeken derült és erősen felhős tájak egyaránt előfordulnak, többfelé párás a levegő. A hőmérséklet csúcsértéke a szárazföld északi, középső és keleti részén +3, -4, nyugati, délnyugati vidékén 4, 10, a mediterrán térségben 10, 16 fok között változik. Péntek estig a Kárpát-medencébe északnyugat felől fokozatosan egyre szárazabb, ugyanakkor hidegebb levegő érkezik, ezért pénteken a medence nyugati felén már több órára kisüt a nap.