Veszélyes a balatoni jégtúra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Balatonon a siófoki obszervatóriumnál 12-16 centiméteres a jég vastagsága, mégsem tanácsos a két part közötti kirándulásokat tenni.

Szűcs Erzsébet, a siófoki meteorológiai állomás ügyeletese az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az enyhe felmelegedés után is stabilnak mondható az állomás térségében beállt jég, amelynek vastagsága 12-16 centiméter között változik.
 
Az MTI információi szerint akadnak, akik nem csak korcsolyázni, csúszkálni készülnek a hétvégén, hanem két part közötti túrákat is terveznek a jégen. Nagy Jenő, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság megbízott vezetője ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy megtiltani nem tudja, de nem javasolja senkinek az ilyen kirándulásokat, mert nagyon eltérő a jég vastagsága a tó különböző részein. Beszakadás esetén pedig igen problémás, sőt kétséges lehet a parttól távoli mentés. Az elmúlt napokban egyébként nem történt olyan jégbeszakadás a Balatonon, ahova rendőröket, vagy vízi mentőket riasztották volna.
 
A szabálytalanságokkal kapcsolatban Nagy Jenő elmondta: a vízrendészet járőrei elsősorban figyelmeztetik az embereket, de két esetben kénytelenek voltak már helyszíni bírságot is kiszabni a tó déli oldalán. Az érintettek a tilalom és a többszöri figyelmeztetés ellenére is a kikötő jegén csúszkáltak. A büntetés mindkét estben egy-egy 20 ezer forintos csekk volt, amit záros határidőn belül be kell fizetniük a szabálytalankodóknak.
 
A jégpályákon megszaporodott töréses, zúzódásos-, sőt koponya sérüléses balesetek miatt az üzemeltetők óvatosságra intenek, és kérik, hogy főként a kezdőkön és a gyermekeken legyen bukósisak.