Az MSZP és a Fidesz osztozhat az EP 22 mandátumán?

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Valószínűleg a huszonkét magyar EP mandátumon a Fidesz és az MSZP osztozhat – vélekedett a hvg.hu kérdésére Varga László, az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas Új Mozgalom elnöke, országgyűlési képviselő. Előrejelzése a szervezet vasárnapi budapesti sajtóértekezletén hangzott el, ahol bejelentették: legalább két, harmincöt évesnél fiatalabb politikust szeretne a Societas a párt európai parlamenti listáján befutó helyen látni.


Balról jobbra: Harangozó Gábor, Petrula Nteledimu és Varga László.

© Szegő Péter
A hétvégén az MSZP ifjúsági szervezetének, a Societas Új Mozgalomnak elnökségi tagjai és megyei vezetői megbeszélést tartottak Budapesten – közölte Varga László, a Societas elnöke. A Societas, amelynek eddig 147 helyi szervezete alakult országszerte, körülbelül kétezer taggal, azt javasolja a MSZP-nek, hogy két harmincöt év alatti politikus kerüljön befutó helyre a júniusi európai parlamenti választásokon; Harangozó Gábor, az MSZP európai parlamenti képviselője és a párt nemzetközi titkára, Cserey Gyula.

A Budapesten tartózkodó Petrula Nteledimu. a Szocialista Ifjúság Európai Közösségi Szervezete (ECOSY) egyik görög alelnöknője kiemelte: ma is adott az elvi lehetőség, hogy a szervezet úgynevezett Erasmus-kampánya keretében az EU minden ifjú polgára, 16 és 29 év között, legalább fél évre az Unió egy másik tagállamába utazhasson, ott élhessen; tanulhasson vagy dolgozhasson. Ám az anyagiak miatt jelenleg  az EU ifjú polgárainak csak egy százaléka tud az Erasmus-programban részt venni.

A magyar társadalom egy része tud élni az Európai Unió által adott lehetőségekkel, egy része azonban anyagi és szellemi értelemben is lemaradt – hangsúlyozta Harangozó Gábor. A pénzügyi válság következményei „ma már visszafordíthatatlan tragédiákká kezdenek válni és komoly táptalajt szolgáltatnak a szélsőségeknek” – tette hozzá. Harangozó szerint segítő kezet kell nyújtani a leszakadó rétegeknek. Az európai parlamenti képviselő támogatásáról biztosította az ECOSY Erasmus-kampányát. „A világot látott fiatalok nyitottabb gondolkodással, befogadóbb mentalitással rendelkeznek” – vélte. A Societas még az ECOSY-nél is továbbmegy: a fiatal magyar szocialisták azt szeretnék elérni, hogy a fölsőfokú oktatásban résztvevő diákoknak kötelező legyen fél évet külföldön tanulniuk, mindezt úgy, hogy az állam fizesse.

Harangozó azon véleményének adott hangot, hogy amennyiben az európai parlamenti választásokon a konzervatívok és a liberálisok terülnek többségbe, „akkor nagyon komoly a veszélye annak, hogy egy elitista, kizárólag a gazdasági föllendülést elősegítő, a centrumot, a növekedési központot előtérbe helyező politika és költségvetés fog kialakulni az Európai Unióban”.

A hvg.hu-nak Varga László kifejtette, valószínüleg sem az SZDSZ, sem az MDF, sem a Jobbik nem jut be az Európai Parlamentbe, ami azt jelentené, hogy a huszonkét magyar mandátumon a Fidesz és az MSZP osztozna.. A két, harmincöt év alatti MSZP-s politikus befutó helyre tételének szándékával kapcsolatban a hvg.hu emlékeztette Vargát Orbán Viktor azon, mintegy húsz évvel ezelőtti bonmot-jára, hogy „a kor nem érdem, hanem állapot”. Az MSZP az egyetlen párt Magyarországon, ahol húsz százalék női és húsz százalék ifjúsági kvóta van – reagált Varga. A párt ezzel azokat kívánja helyzetbe hozni, akik a rendszerváltás után ébredtek politikai eszméletre ébredteket akarja ezzel– fejtette ki a Societas elnöke.

Szegő Péter