Tatárszentgyörgy: a család feljelentést tesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Feljelentik a rendőröket, tűzoltókat és mentősöket azok a családtagok, akiknek rokonait hétfőre virradóra ismeretlenek agyonlőtték Tatárszentgyörgyön és felgyújtották otthonukat - nyilatkozták a hozzátartozók kedden a Pest megyei település utolsó utcájában teljesen kiégett ház udvarán tartott virrasztáson az MTI-nek.

"A rendőrség mindent megtett, hogy eltussolják a bűncselekmény tényét, füstmérgezésnek, egyszerű balesetnek kívánták beállítani a történteket" - mondta több családtag, akik elsőként érkeztek hétfőn hajnalban a tragédia helyszínére. Azzal kapcsolatban, hogy a rendőrség belső vizsgálatot rendelt el a kettős emberölés helyszínén történt rendőri intézkedésekkel kapcsolatban, úgy fogalmaztak: "tekintettel az előző nap történtekre, felelősöket nem fognak találni", ezért a mentőszolgálat, a tűzoltóság, valamint a rendőrség ellen is feljelentést tesznek, mivel szerintük egyik szervezet sem kívánta megerősíteni és megállapítani a bűncselekmény tényét.

Horváth Lídia, a helyi cigány önkormányzat elnökhelyettese azt mondta: "egy mindenre felkészült ember vagy emberek  követhették el a bűncselekményt, így akár bérgyilkos is lőhetett". Kovács Béla, a meggyilkolt fiatal apa rokona azt mondta: a mentők később érkeztek a helyszínre, mint a telefonon riasztott rokonok, a meglőtt édesapát és kisfiát ők próbálták elsősegélyben részesíteni. Elmondásuk szerint a mentők figyelmét arra is felhívták, hogy mindkét áldozatot meglőtték, ennek ellenére ők nem vettek erről tudomást. Kovács Béla azt mondta, miután a meglőtt és életveszélyes állapotban lévő kisfiút még élve a mentőautóba tették, az autó az udvarról való kifordulása után megállt, és egy pokrócot kértek a rokonoktól azzal, hogy a gyermek már meghalt, nem tudnak rajta segíteni. A gyermeket végül édesapjával együtt a halottszállítók vitték el.

A rokonság és a helyi cigány önkormányzati vezető úgy döntöttek, mivel a rendőrség hosszú órákon keresztül nem vette figyelembe az általuk talált bizonyítékokat, miszerint Tatárszentgyörgyön bűncselekmény történt, a tűzoltóság elektromos hiba miatti tüzet állapított meg, a mentőszolgálat pedig késve érkezett a helyszínre, feljelentést tesznek mindhárom szervezet ellen.

Péntekre várható a rendőrségi belső vizsgálat eredménye

Péntekre várható a Pest megyei rendőrfőkapitány által a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság ügyében elrendelt átfogó vizsgálat eredménye. Arra a kérdésre kell választ adni: hibáztak-e, s ha igen, miben a helyszíni szemlét végző rendőrök. A vizsgálat elrendelésének ténye önmagában még nem bizonyítja, hogy szakmai hibát követtek el a helyszínelő dabasi rendőrök. Már csak azért sem, mert mások - orvosok, tűzoltók - is tartózkodtak a helyszínen.

A Pest megyei főkapitány bekérette az összes  rendőri intézkedésről szóló jelentést, ezek birtokában lehet később többet mondani. A teljes vizsgálati eredményről várhatóan pénteken tájékoztatják a közvéleményt - mondta a kapitányság sajtóügyeletese. 

Farkas László dabasi rendőrkapitány az MTI rendőri felelősséget firtató kérdésére csupán annyit mondott: nem kíván erről nyilatkozni. Szerinte "bízzuk a dolgot a vizsgálatra, aminek áll elébe". A dabasi mentőállomás ügyeletese is elhárította az érdeklődést, majd közölte: megkérték őket, hogy - részben saját védelmükben - ne adjanak tájékoztatást a gyilkossági üggyel összefüggésben. Azt azért megerősítette: ők vonultak hétfő hajnalban a helyszínre.