Ombudsmani vizsgálat a rendőri intézkedések miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, hogy megállapítsa, az állami szervek, főként a rendőrség miként biztosította a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot és a sajtó szabadságát március 15-én.

Szabó Máté hétfői közleményében tudatta: a gyülekezési és a személyes szabadsághoz való joggal, a véleménynyilvánítási és a sajtószabadsággal, valamint a hátrányos megkülönböztetés tilalmával összefüggő visszásságok gyanúja miatt vizsgálatot indított. 

Az ombudsman tájékoztatása szerint a vizsgálat tárgya lesz az is, hogy megfelelt-e a jogszerűség, a szakszerűség és az arányosság követelményének a kényszerítő eszközök alkalmazása, illetve azok indokolatlanul érintettek-e olyan embereket, akik nem vettek részt rendbontásban. Az állampolgári jogok biztosa vizsgálja továbbá, hogyan hatottak a közelmúltban hatályba lépett jogszabályok az alapvető jogok gyakorlására és biztosítására.

Szabó Máté közleményében emlékeztetett, hogy az elmúlt évben munkatársaival csaknem valamennyi nagyobb budapesti közterületi rendezvényt a helyszínen nyomon követett, és az összegyűjtött tapasztalatok alapján elkészíti "gyülekezési jogi projektét".

A nemzeti ünnepen a rendőrség harminchét embert állított elő. Négy embert őrizetbe vett a nyomozó ügyészség, és további tizenegy ellen tett feljelentést a rendőrség, amiért hivatalos személy elleni erőszakot és előkészületét, valamint a hatóság eljárásának megzavarása bűncselekményét követték el - összegezte a vasárnapi eseményeket a BRFK hétfőn közleményben. A rendőrség megállapította, hogy az a két férfi, akit délelőtt a Kossuth téren "intézkedés alá vontak" amiatt, mert transzparenseket tartottak maguknál, nem követett el szabálysértést.