Górcső alatt a reformok kudarca az MSZP-nél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A gazdasági válság miatt szükséges átalakításoknál következetesen szem előtt kell tartani a rászorulók, a leszakadók, a hátrányos helyzetűek érdekeit és teherbíró képességét. Elsősorban erről szól az MSZP hét végi kongresszusa elé kerülő állásfoglalás-tervezet - írta a hétfői Népszava.

A lap szerint a dokumentum bírálja az ellenzék egyes pártjait, amelyek populista politikájukkal átmenetileg megakadályozták a reformokat.

A Szekeres Imre elnökhelyettes által jegyzett, a küldötteknek már megküldött dokumentum a Népszava értesülései szerint arra figyelmeztet, hogy a gazdasági válság miatt kialakult helyzetben különösen fontos a baloldali értékek érvényesítése: elsősorban a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, a hátrányokat szenvedők segítése. 

 A 2006-ban megalakult Gyur­csány-kormány eddigi tevékenységét elemezve a dokumentum arra a következtetése jut, hogy a kabinet fejlesztéscentrikus progresszív politikája a vártnál súlyosabb akadályokba ütközött. „Részben az ellenzék nagyobb részének felelőtlen politizálása, részben a kényszertakarékosság és a reformok időbeli egybeesése, részben saját hibáink miatt nem sikerült hozzá kellő társadalmi támogatást szerezni” - fogalmaz a tervezet a lap szerint.