Orbánt szeretnék a legtöbben miniszterelnöknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Ha közvetlenül választanának miniszterelnököt, akkor Orbán Viktor a voksok 38 százalékával számolhatna a Nézőpont Intézet felmérése szerint, a Fidesz elnöke után holtversenyben Bajnai Gordon jelenlegi kormányfő és Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti (EP) listavezetője következne, 8-8 százalékkal.

Az MDF EP-listájának élén álló Bokros Lajost százból tizennyolcan ültetnék a kormányfői székbe - olvasható az  összegzésben. 
   
A közvélemény-kutatást hétfőn, az EP-választás utáni napon végezték reprezentatív mintán, ötszáz ember telefonos megkérdezésével. Az összegzésben csak az említett négy politikus neve szerepel, a további válaszadók más személyt látnának szívesen miniszterelnökként vagy nem tudtak válaszolni arra a kérdésre, hogy kit támogatnának.
    
Az adatokból az is kiderül, hogy az Orbán Viktort elutasítók táborában nem Bajnai Gordon, hanem Bokros Lajos a legkedveltebb. A felmérés szerint a kormányfő alacsony társadalmi támogatottsága ellenére csak a megkérdezettek 8 százaléka gondolja azt, hogy Bajnai Gordon távozni fog hivatalából, noha 57 százalékuk szeretné ezt. 
   
"A társadalmi igény és a politikai realitás közti különbség valószínűleg feszültséget okoz a választókban, ez is magyarázata lehet a Jobbik vasárnapi eredményeinek" - zárul az összegzés.