Ombudsman: méltányossági eljárást a parkolási pótdíjaknál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa rendeletmódosítást javasol a Fővárosi Közgyűlésnek annak érdekében, hogy legyen lehetőség méltányossági eljárásra a parkolási pótdíjak ügyében.

A parkolási társaságok egyedi esetekben, nyomós indok alapján engedhessék el, vagy csökkenthessék a pótdíjat, tegyék lehetővé az ügyfeleknek a részletfizetést – tartalmazza az ombudsmani hivatal közleménye.

Szabó Máté ezt egy konkrét ügy vizsgálata nyomán javasolta a Fővárosi Közgyűlésnek. A panaszosra – aki orvoshoz vitte a feleségét – „mozgáskorlátozott helyen történő jogtalan parkolás” miatt csaknem 110 ezer forint pótdíjat róttak ki. Ettől a követelésétől annak ellenére sem tekintett el a parkolási társaság, hogy a panaszos előadta: a felesége 82 százalékos rokkantságát 2006 óta orvosi szakvélemény igazolja. A mozgássérülteket megillető előző várakozási engedélye lejárt ugyan, ám az új kiállítása már folyamatban volt, kisnyugdíjasként pedig a pótdíj mértéke súlyosan veszélyeztetné a megélhetésüket.

Az ombudsman megkereste a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.-t, amely elzárkózott az ügy egyedi kezelésétől, mondván: a rendelet nem szól arról, hogy  méltányossági eljárás keretében mód volna a pótdíj elengedésére, mérséklésére, részletekben történő megfizetésére.

Az állampolgári jogok biztosának ezzel szemben az az álláspontja, hogy amit a jogszabály kifejezetten nem tilt, csupán nem szabályoz, arra a parkolási társaságnak, mint közszolgáltatónak az alkotmány és a polgári jog alapelvei alapján, indokolt esetekben lehetősége volna. Azzal tehát, hogy ilyen egyedi körülmények között is fenntartotta a pótdíj igényét, a társaság a tisztességes eljáráshoz való joggal összefüggő visszásságot okozott – véli  Szabó Máté.

Az ombudsman kezdeményezte, hogy a parkolási kft. méltányosságból vonja vissza a követelését, a jogbiztonság megteremtése érdekében pedig javasolta a Fővárosi Közgyűlésnek: módosítsa a rendeletét úgy, hogy a parkolási társaságnak a jogszabály alapján is legyen lehetősége a méltányossági eljárásra.