Egy évig figyeli a KSH, mire mennyi időt szánunk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A 10-84 éves népesség életmódjáról, életkörülményeiről és az éves időfelhasználásáról gyűjt adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) október elsejétől - mondta Giczi Johanna, a kutatás vezetője, a KSH vezető tanácsosa.

Az úgynevezett időmérleg-felvétel célja, hogy a lakosság életmódjáról, időfelhasználásáról a korábbi vizsgálatokkal összehasonlítható, és az alapvető társadalmi-demográfiai rétegek szerint differenciált képet nyújtson. A felvétel átfogó módon tárja fel a magyar társadalomban és gazdaságban lezajlott változások életmódra gyakorolt hatásait, az alapvető rétegek és demográfiai csoportok életvitelének alakulását.

A felvétel mintájának egyaránt reprezentálnia kell az ország háztartásaiban élő 10–84 éves népességet, valamint az év napjait évszakok és a hét napjai szerint. Egy éven keresztül országszerte összesen 11 200 háztartást fognak felkeresni a kérdezőbiztosok, akik egy időmérlegnaplót fognak kitöltetni a válaszadókkal. Ez azt jelenti, hogy percre pontosan felveszik azt, hogy az emberek mit csinálnak egy adott napon. A mintába hétköznap és hétvége is kerül, és az is fontos, hogy a megkérdezett milyen korosztályhoz tartozik, milyen a gazdasági aktivitása.

A válaszokat a kérdezőbiztosnak kell beírnia. Minden tevékenyégnek külön kódja van, és megjelenik az is, hogy a válaszadó kivel végezte az adott tevékenységet, és milyen párhuzamos dolgot művelt még emellett. A napló kitöltése hajnali 4-től indul, és percre pontosan egészen elalvásig jegyzik az eseményeket, így például a közlekedést, étkezést, szabadidő-felhasználást, házimunkát is.

A napló kitér az egészen személyes tevékenységekre is, így például az intim együttlétnek, a sírásnak és a veszekedésnek is külön kódja van. A kutatás vezetője reméli, hogy az emberek bátran válaszolnak. Legutóbb tíz évvel ezelőtt, már elárultak egészen személyes dolgokat - mondta. A felmérés lehetőséget nyújt arra, hogy érdekes elemzések készüljenek az emberek szokásairól.