Adathalászok vadásznak a CIB Bank ügyfeleire

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Csalók elektronikus levélben kérik a CIB Bank ügyfeleit, hogy adják meg hitelkártyaszámukat, a hozzá tartozó jelszót és a kártya lejáratának dátumát. Senki ne dőljön be a trükknek!

„Mi tanácsot Önnek, hogy visszaállítsa a CIB Online számla azonnal, hogy elkerüljék végleges leállítása fiókját..” – olvasható a csalók által küldött levélben, amelyet úgy állítottak be, mintha a CIB Banktól érkezett volna. A magyartalan szöveg ellenére könnyen megeshet, hogy egyesek bedőlnek a trükknek, mivel a megadott linkre kattintva a magyarországi CIB Bank honlapjához kísértetiesen hasonló weboldalra jutnak - igaz, az oldal címe a mail.jerseycitymuseum.org aloldalaként jelenik meg. Az oldalon az ügyfél hitelkártyaszámát, a lejárati dátumát, illetve a hozzá tartozó jelszót kérik. Ha ezt a gyanútlan ügyfél megadja, hitelkártyájáról a csalók könnyűszerrel pénzt emelhetnek le az interneten.

Megkeresésünkre a CIB Banknál elmondták: tudnak a csalásról, ügyfeleiket a honlapjukon figyelmeztették, a hatóságokat pedig értesítették a történtekről. Közölték: ez az első alkalom, hogy a CIB Bank magyarországi ügyfeleit úngynevezett adathalászok támadták meg, állítják, korábban ilyen nem fordult elő.

A bank időközben kiadott közleményében azt írja, a csalók az „e-maileket véletlenszerűen küldik el nagy mennyiségben interneten megtalálható e-mail címekre, tehát nem a CIB Bank ügyfél-adatbázisában található e-mail címekhez fértek hozzá”. Hangsúlyozzák, hogy sem a banki honlapot, sem a banki internetes rendszert nem érte támadás, hanem közvetlenül az e-mail címzetteitől próbáltak meg azonosítókat megszerezni. „A CIB Bank ismét figyelmezteti ügyfeleit, hogy semmilyen esetben nem kéri sem e-mailben, sem SMS-ben az ügyfél azonosítóit, és nem is szólítja fel ezek megadására vagy megváltoztatására” – áll a közleményben.