Elutasították az MDF budapesti listáját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) szerda esti ülésén elutasította az MDF fővárosi területi listájának nyilvántartásba vételét; a testület 3:2 arányban döntött a kérdésben. A szerda este kisorsolt, pénteken már nyomdába kerülő szavazólapon szereplő listák sorrendje a következő: LMP, Jobbik, Fidesz-KDNP, MSZP.

A párt jogorvoslattal élhet az Országos Választási Bizottságnál, s Kajdi József szakpolitikai kabinetvezető ígérete szerint ezt meg is teszik. A végső szót a Legfelsőbb Bíróság mondhatja ki. Kajdi József az MTI-nek megerősítette: a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) szerda esti ülésén 3:2 arányban utasította el az MDF fővárosi területi listájának nyilvántartásba vételét. Azt mondta, az elutasítást a fideszes delegált javasolta. A fideszes delegált javaslatát a jobbikos és a szocialista delegált is támogatta - tette hozzá.

A kabinetvezető felhívta a figyelmet arra: amikor az MDF leadta budapesti listáját, akkor tíz, tisztán MDF-es egyéni képviselőjelöltje volt a pártnak a fővárosban, akiket nyilvántartásba is vettek. Ezzel szemben a Fidesz által delegált választási bizottsági tag javaslatára a jobbikos és szocialista delegált is azt fogalmazta meg az ülésen, hogy az előírt nyolc helyett csak hét tisztán MDF-es egyéni jelöltje van a pártnak, és ezért nem teljesítette a törvényi feltételeket - tette hozzá. Azaz szerintük azért nem állíthat budapesti listát az MDF, mert Csapody Miklós kedden kilépett a pártból, valamint Király Zoltán és Slosár Gábor indulását nem lehetett volna érvényesnek elfogadni - magyarázta. Kajdi József közölte, hogy a Fővárosi Választási Bizottság hétfői ülésén még úgy döntött, Király Zoltán és Slosár Gábor is indulhat egyéni képviselőjelöltként az országgyűlési választásokon. A Fővárosi Választási Bizottság tehát hétfőn megállapította azt, bőven meghaladta mind a két képviselőjelöltnél a szükséges ajánlószelvények mennyisége a törvényben előírtakat - mondta.

Dávid Ibolya MDF-elnök csütörtök reggel közleményben tudatta, tiltakozik "a nyílt jogsértés ellen, amelyet az FVB-ban az MSZP, a Jobbik és a Fidesz közösen követett el tegnapi döntésével a demokrácia ellen." A döntés ellen fellebezéssel élünk, minden ajánlószelvényünkért megküzdünk - írta közleményében. Dávid Ibolya csütörtök délre nemzetközi sajtótájékoztatót hívott össze. 

FVB: Csapody visszalépése más helyzetet teremtett

Az FVB határozatának indoklásában levezette: a választási törvény melléklete szerint a fővárosban 8 egyéni választókerületben kell egyéni jelöltet állítani a területi lista állításához, s az MDF listájának bejelentésekor igazolásokat (határozatokat) csatolt azon fővárosi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságoktól (a 2., 7., 10., 14., 15., 24., 25., 29. számútól, összesen nyolcat), ahol egyéni jelöltjét nyilvántartásba vették.

Az FVB keddi ülésén a rendelkezésre álló iratokból megállapította, hogy a fővárosi 15. számú országgyűlési egyéni választókerületben jelöltként nyilvántartásba vett Csapody Miklós írásbeli nyilatkozatában a jelöléséről március 24-én lemondott. Ebből következően az FVB rendelkezésére csak hét olyan igazolás áll, amelyet a területi listaállítás kapcsán figyelembe vehet - írta indoklásában az FVB.

Az FVB felhívta a figyelmet arra, hogy Slosár Gábor (18. oevk) és Király Zoltán (4. oevk) nyilvántartásba vételére március 22-én 16 órát követően (az FVB március 22-i, 19 órai kezdetű ülésén), tehát a listaállítási határidő (azaz március 19-e 16 óra) lejárta után került sor. A határidő lejártakor tehát ezen személyek még nem voltak jelöltek, ezért őket a törvényi feltételek teljesítésének vizsgálata során a szükséges 8 egyéni országgyűlési jelölthöz az FVB nem tudta hozzászámítani - olvasható a határozatban.

Az FVB rámutatott arra is, hogy az MDF-lista bejelentésének időpontjában két egyéni jelölt (Pusztai  Erzsébet, 2. oevk és Csapody Miklós, 15. oevk) nyilvántartásba vétele még nem volt jogerős, és jelenleg sem jogerős még három MDF-es jelölt (Pusztai  Erzsébet, Király Zoltán és Slosár Gábor) nyilvántartásba vétele. Tehát a jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek száma sem a lista bejelentésekor, sem a Fővárosi Választási Bizottság döntésekor nem állt a szükséges számban rendelkezésre - foglalta össze az FVB. Az FVB szerint tehát az MDF által állított fővárosi területi lista nem felel meg a törvényben támasztott követelményeknek, és ezért a bizottság visszautasította a lista nyilvántartásba vételét.

Ha az MDF nem tud fővárosi listát állítani, akkor választási elemzők szerint sokkal kevesebb esélye lesz arra, hogy az 5 százalékos bejutási küszöböt elérve mandátumot szerezzen az áprilisi országgyűlési képviselő-választáson.

Nem szerepel a listán az MDF

Az FVB szerda esti ülésén kisorsolta, hogy milyen sorrendben kövessék egymást a pártok a budapesti listás szavazólapon az április 11-ei parlamenti választáson. Az elfogadott szavazólapon az MDF nem szerepel. Agócsné Darai Terézia, az FVB szóvivője az MTI megkeresésére elmondta, hasonló esetre még nem volt precedens. Arra hívta fel a figyelmet, hogy péntek délelőtt megkezdődik a szavazólapok imprimálása, ám azon az MDF nem szerepelhet. Arra a kérdésre, hogyan kerülhet fel az MDF a szavazólapra, ha az OVB mégis úgy dönt, hogy a párt állíthat budapesti területi listát, a szóvivő azt mondta: ilyen helyzet még nem fordult elő, így nem tudni, kinek kell ebben az esetben újra sorsolnia. Mivel hasonló probléma még nem fordult elő, kérdésre nem zárta ki, hogy az OVB folytatja le az újabb sorsolást, vagy hogy a testület erre ismét az FVB-t hívja fel. A szóvivő tájékoztatása szerint a szerda este kisorsolt szavazólapon szereplő listák sorrendje a következő: LMP, Jobbik, Fidesz-KDNP, MSZP.

 

Hozzászólások