Gyorsítaná a voksolást a második fordulóban az OVI

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több intézkedéssel próbálja csökkenteni a sorban állás idejét az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörökben az Országos Választási Iroda (OVI).

Az április 11-i első fordulóban a 3 174 igazolással szavazásra kijelölt szavazókörből 23 (többségében budapesti és 5 vidéki) nem zárt be 19 órakor, mivel még voksolók százai várakoztak, hogy szavazhassanak. A választás megszervezéséért felelős OVI az első fordulóban tapasztaltak miatt tájékoztatást kért a területi és helyi választási irodák vezetőitől, és ezek alapján összeállította, milyen szervezési intézkedéseket tart szükségesnek, hogy a második fordulóban ne kígyózzanak hosszú sorok azon szavazókörök előtt, ahol az igazolással szavazók adhatják le voksukat.

Az OVI a múlt héten kezdeményezte a vonatkozó önkormányzati miniszteri rendelet módosítását a szavazási adminisztráció felgyorsításáért, a rendelet múlt pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben. A módosítás lényege, hogy az igazolással szavazók adatait (nevét, lakcímét) nem kézzel kell felvezetniük a jegyzőkönyvvezetőknek a névjegyzékbe, azok már szerepelnek egy előre kinyomtatott listán. A jegyzőkönyvvezetők ezen a listán megjelölik azokat a választókat, akiket a szavazás napján felvettek a névjegyzékbe. Ez akár egy perccel is csökkentheti az egy szavazóra jutó adminisztrációs időt.

A szavazatszámláló bizottságoknak (szszb) az OVI azt ajánlja, hogy "osszák fel" a névjegyzéket az azon szereplő, illetve az oda felvehető választópolgárok között, és eszerint "válasszák szét" a szavazásra várók sorát, és gyorsítsák a szavazást. Eközben az szszb-nek végig működőképesnek kell maradnia. Javasolják azt is, hogy a névjegyzékre felvettek listáját csak a szavazás zárása után töltsék ki. Az OVI javasolja azt is, hogy a leggyakorlottabb jegyzőkönyvvezetőket irányítsák ezekbe a szavazókörökbe a jegyzők.

Az OVI emellett nagy hangsúlyt helyez a tájékoztatásra is: azokban az országgyűlési egyéni választókerületben, ahol második fordulót tartanak, hirdetményeket tesznek közzé, és az ott élő választópolgárok postaládájába is értesítőt dobnak a második fordulóról.  Ennek az értesítőnek a hátoldalán − valamint a sajtóban − tájékoztatják a választókat arról, hogy mely 57 egyéni választókerületben lesz második forduló, és felhívják az igazolással szavazni kívánók figyelmét arra, hogy csak abban az esetben élhetnek a választás jogával, ha az első fordulóban olyan választókerületben szavaztak (igazolással vagy anélkül), ahol nem volt eredményes a választás. Információs telefonszámot is megadnak továbbá az értesítőn, amelyen a választók kérdéseikre választ kaphatnak.

Az OVI kéri: a választók ellenőrizzék, jogosultak-e szavazni a második fordulóban, hogy ne kelljen feleslegesen sorba állniuk. Arra kéri az igazolással szavazókat, hogy lehetőleg még a szavazás előtt jelentkezzenek annak a településnek a jegyzőjénél, ahová az igazolásuk szól, és előzetesen vetessék fel magukat a névjegyzékbe. Ez megkönnyíti a szavazatszámláló bizottság munkáját a szavazás napján, mivel csökkenti az adminisztrációt, a bizottság tagjainak kevesebb választó nevét, címét kell leírniuk. Azt is kérik az igazolással szavazóktól, hogy lehetőleg minél korábban menjenek el szavazni, hogy kevesebb embernek kelljen majd várakoznia a délutáni "csúcsban".