Veszélyhelyzet kihirdetését kérik Borsodban és a Zagyva mentén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Veszélyhelyzet kihirdetését kéri a kormánytól a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság a megye közigazgatási területére az árvíz miatt, a védekezéshez honvédségi erőt is kérnek - közölte Varga Mihály mérnök ezredes, a testület titkára.

Az utóbbi napokban lehullott eső még a korábbiaknál is nagyobb árhullámok kialakulását valószínűsíti, ezért a megyei védelmi bizottság szerdai ülésén úgy határozott: kéri a kormányt, hogy hirdesse ki a veszélyhelyzetet Borsod-Abaúj-Zemplén megye közigazgatási területére - mondta Varga Mihály. Hozzátette: kezdeményezik, hogy a Sajó, a Hernád és a Bódva folyón is rendeljék el a legmagasabb, rendkívüli árvízvédelmi készültséget, és kérik a kormányt, a védekezéshez honvédségi erőket is biztosítson.

A három folyó mentén jelenleg vízügyi szakemberek, a lakosság, önkéntes segítők védekeznek. Ez idáig mintegy kétszáz embernek kellett elhagynia az otthonát, szerdán Vadnáról költöztettek ki tizenegy embert. A megyében tucatnyinál is több település az árvíz, illetve az utakon hömpölygő víz miatt személyautóval megközelíthetetlen, az ellátással egyelőre nincs gond. Igen sok út járhatatlan, több pedig alig, csupán egy nyomsávon járható.

Szintén veszélyhelyzet elrendelését javasolja a kormánynak a Szolnok Megyei Védelmi Bizottság is a Zagyva-Tarna vízrendszer területén, ahol kedden helyenként 25-40 millimétert meghaladó eső esett, ennek következtében pedig a két folyón újabb jelentős árhullám indult el. A megyei bizottság hozzájárult a két Zagyva-menti szükségtározó újbóli megnyitásához - közölte a térségi vízügyi igazgatóság vezetője. Lovas Attila védelemvezető tájékoztatása szerint a Zagyván és a Tarnán folyókon meginduló újabb árhullám miatt szerdán 8 órától az Újszász és Jászberény közötti szakaszon harmadfokú készültséget rendeltek el. A borsóhalmi és jásztelki szükségtározók újbóli megnyitására várhatóan késő este kerül sor.

A Zagyva Újszász és Szolnok közötti szakaszán a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt az árhullám várhatóan Újszász, Szászberek térségében fog csúcsosodni. A Zagyva menti településeket arról tájékoztatták, hogy várhatóan a valaha mért legnagyobb vízszinten vonul le az ár.

A Tisza középső szakaszán az árhullám jelenleg Kisköre térségében tetőzik. A folyó vízállása Szolnoknál 862 centiméter volt, az elkövetkező napokban az áradás várható napi üteme 2-10 centiméter között lesz. Lovas Attila újságírói kérdésre azt válaszolta, elképzelhető, hogy a korábbi jelzéssel ellentétben a Tisza vízállása Szolnoknál meghaladja majd a 900 centimétert. A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) több mint ezer emberrel védekezik az ár ellen, csaknem 500 kilométeren harmadfokú készültségben. A töltések mentén szivárgóvíz 16, talpszivárgás 17 kilométer hosszon figyelhető meg, csurgást 47 helyen észleltek. 

Az utóbbi napokban lehullott csapadék hatására a Közép-Tisza vidékén 25 ezer hektár föld áll víz alatt. Szerdán harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a kisújszállási szakaszon. Az elmúlt 24 órában 4 millió köbméter vizet szivattyúztak vissza a folyókba. A vízgazdálkodási társulatok közül a jászkiséri, a dél-pesti, a Tisza-kunsági másod-, míg a mezőtúri harmadfokban védekezik. Az önkormányzatok közül már hat - Köröstetétlen, Kisújszállás, Jászladány, Jánoshida, Alattyán és Fegyvernek helyhatósága - rendelt el harmadfokú védekezési szintet.