Kármán Irén 3 milliót követel az NNI-től

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Csak jövőre dönt arról a Fővárosi Bíróság, hogy jár-e kártérítés Kármán Irénnek amiatt, hogy a megverésének ügyében vizsgálódó Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint elrablása és bántalmazása nem történhetett meg úgy, ahogy azt állította. A dokumentumfilmes újságíró szerint ezzel azt mondták ki róla, hogy hazudott, ami nem igaz, és ezért elégtételt szeretne kapni.

Kármán Irént három évvel ezelőtt, 2007. június 22-én találták meg összeverve a lágymányosi Duna-parton. A dokumentumfilmes újságíró szerint Pesterzsébeten kocsiba tuszkolták, bántalmazták, s mindennek a hátterében az olajmaffia állt. A rendőrség viszont nem talált erre bizonyítékot, és a nyomozást egy évvel később azzal zárta le, hogy úgy, ahogy a nő elmondta, biztosan nem rabolták el a perterzsébeti Szent Erzsébet térről. A személyes szabadság megsértésének gyanújával, ismeretlen tettes ellen indított eljárás megszüntetésének hivatalos indoka az volt, hogy a tettes kilétét nem sikerült megállapítani, és eredmény sem várható a nyomozás folytatásától.

Az NNI ezt követően hamis tanúzás miatt feljelentést tett a Budapesti Nyomozó Ügyészségen, ám az eljárás megindítását elutasították – mondta el a hvg.hu-nak Kármán Irén, aki minderről a nyomozó irodával szemben indított kártérítési per csütörtöki tárgyalásán értesült. A pert – mint megjegyezte – azért kezdeményezte, mert a rendőrség, ha nem mondta is ki közvetlenül, de burkoltan azt fogalmazta meg, hogy hazudott, ami által szakmai hitelessége is megkérdőjeleződött. „Holott épp a nyomozók nem siették el a munkát a tettesek felderítéséért, az eljárást ugyanis csak azt követően indították meg, hogy engem a kórházban a műtét után kihallgattak.”

Kármán korábban a hvg.hu-nak más kifogásait is megemlítette. „Többek között nem foglalkozott azzal a rendőrség, hogy a Duna-parton a bántalmazásom idején, még a rendőrség kiérkezése előtt, egy fehér pólós kopasz férfit láttak a hajléktalanokkal beszélgetni, de senki sem kérdezte meg, hogy kicsoda, és mit keres ott.” Ezt most kiegészítette azzal, hogy az NNI nem csak vele szemben, hanem az egyik hajléktalannal szemben is megindította a büntetőeljárást hamis tanúzás miatt, de nem tudni, hogy azzal az üggyel mi lett.

A dokumentumfilmes úgy vélte, hogy a rendőrök a saját hipotézisükhöz akartak gyártani dolgokat, de nem jártak eredménnyel. „Úgy gondolták, nincs olyan, hogy az olajmaffia megveret valakit, ezért vagy a családomból volt valaki, vagy csak kitaláltam az egészet. Ezt nem sikerült igazolniuk, én pedig felháborítónak tartom az egészet, ezért követelek hárommillió forintot az NNI-től” – közölte Kármán Irén. Minderről a bíró a következő tárgyalási napon dönthet, ami jövőre, január 18-án lesz.