Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos ügyei

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Papcsák Ferenc vizsgálódik az elmúlt két kormányzati időszak kétes gazdasági ügyleteiben. Volt, amikor az ő ügyeiben vizsgálódtak a hatóságok.

Míg Balsai István a 2006 őszi zavargások során történt rendőri túlkapásokat, addig Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztosként az elmúlt nyolc év azon gazdasági ügyeit vizsgálja ki, amelyek kapcsán súlyos visszaélések gyanúja merült fel – legalábbis erről szól a kormány vasárnapi ülését követő bejelentése. Így előveszik többek közt a Magyar Villamos Művek és a Wallis ügyeit, a Dataplex adásvételét, a Ferihegyi repülőtér, illetve a Malév privatizációját és megnézik a Magyar Nemzeti Bank elnökének, Simor Andrásnak ciprusi cégügyeit is. Elemzői vélemények szerint kinevezése pusztán szimbolikus jelentőségű azok után, hogy a kormány a hónapok óta beígért csontvázakról végül is elmulasztott beszámolni.

Papcsák személye azonban nem ismeretlen a hírolvasók számára. A 2002-ben a Fidesz-MDF színeiben indult képviselő provokációnak nevezte a vele szemben elhangzott gyanúsítgatásokat. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik választókörzetében, Baktalórántházán ugyanis felmerült, hogy egyes szavazóknak kétezer forintot kínáltak azért, hogy a Fidesz-MDF jelöltjére, Papcsák Ferencre szavazzanak. Minderről  hangfelvétel is készült. Eszerint 250-300 ember vállalta az anyagi ellentételezés fejében történő voksolást. Az ügyben választási csalás miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság Fellebbviteli Büntetőtanácsa 2004-ben jogerősen egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Baktalórántháza volt alpolgármesterét.

Szijjártó Péter és Papcsák Ferenc
©

Egy másik, felmentésével végződött ügyben magánokirat-hamisítás gyanúja kapcsán büntetőeljárás indult Papcsák Ferenc ellen, s 2003-ban Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte a politikus képviselői mentelmi jogának a felfüggesztését. A 2002-ben Keller László akkori közpénzügyi államtitkár feljelentésével indult vizsgálatban, a hatóságok gyanúja szerint, Papcsák ügyvédi irodája az Orbán-kormány informatikai államtitkárságától 240 millió forint értékben megbízást kapott jogi tanácsadásra és jogszabály-előkészítésére. Az Informatikai Kormánybiztosságnak benyújtott teljesítés-igazolásokon a gyanú szerint olyan ügyvédek és ügyvédjelöltek nevét is feltüntette, akik nem végeztek munkát, az igazolásokon a valóságnak meg nem felelő óramennyiséget jelölt meg.

Az országgyűlési képviselő az ellene felhozott ügyet politikailag motiváltnak tartotta, amely csak arra szolgált, hogy a szocialisták más botrányokról eltereljék a figyelmet. „A politikai megrendelésre dolgozó rendőrség ehhez elvtelenül asszisztált” – nyilatkozta Papcsák 2003 februárjában. Két évvel később a bíróság jogerősen felmentette a fideszes politikust. Két társát, Sík Zoltán egykori informatikai kormánybiztost és Ormos Zoltán ügyvédet 100 ezer és 115 ezer forint bírságra ítélték.

Papcsák Ferenc az első Orbán-kormány idején a BÁV-Zálog Pénzügyi Rt.-ben valamivel több, mint egy éven át felügyelőbizottsági tag, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-ben pedig igazgatósági tag volt.