Hírszerző: így korlátozzák az ön döntési szabadságát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Minden jel arra mutat, hogy az önkormányzati törvényt érintő módosítások sikeresen ki fogják iktatni az önkormányzati rendszerből a kormányzati hatalomtól független, helyben viszont támogatottsággal rendelkező lokálpatrióta és civil szervezetek nagy részét - írja keddi cikkében a Hírszerző.

Az áprilisi országgyűlési választáson kialakult kétharmados Fidesz-KDNP kétharmados többség (többek között a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának szabályairól szóló 2010. évi L. törvény elfogadásával, valamint a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény módosításával) gyakorlatilag az önkormányzati rendszer egészében megnehezítette a pályára lépést a kisebb szervezetek számára, aminek jelentőségét nehéz lenne túlbecsülni.

Összességében a Fidesz-KDNP-nek sikerült a 2006-os töredékére csökkentenie az idei induló szervezetek számát. A jelöltállítás során ugyanis bebizonyosodott, hogy Magyarországon három valódi, országos párt maradt, a Fidesz-KDNP, az MSZP és a Jobbik – ajánlószelvény-fronton ez utóbbi rávert a szocialistákra; a három darab (!) megyei lista állítására képes LMP-ről pedig nemes egyszerűséggel kiderült, hogy az ország nagy részén (tehát Baranya, Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megyén kívül sehol) nem létezik.

A kisebb szervezetek számára megnehezített önkormányzati választásokról szóló Hírszerző-cikkhez kattintson.