Az LMP is beleszólt a költségvetésbe - nyolc módosító ment át

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP 68 módosító javaslatot nyújtott be a jövő évi költségvetéshez, ezek közül nyolcat fogadott el az Országgyűlés, ami 834 millió forint átcsoportosítását jelenti a büdzsén belül - közölte az MTI-vel kedden Karácsony Gergely.

A legnagyobb összegű módosítás nyomán Jávor Benedek és Szabó Rebeka javaslatára a nemzeti park igazgatóságok plusz 521 millió forint támogatásban részesülnek.

Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes közölte, hogy az ő és más LMP-s képviselők javaslatára a megszüntetésre ítélt Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért (PANKK) 104 millió forint, a RádióC pedig 35 millió forint támogatást kap.

Ezek mellett támogatást kapott Szabó Timea, Scheiring Gábor és Vágó Gábor javaslata is, amely plusz hatvanmillió forintot javasolt juttatni a szociális és gyermekvédelmi bentlakásos és átmeneti intézményi ellátásokra. 59 millió forint plusztámogatást kapnak a felsőoktatási szakkollégiumok, a KSH pedig egy fenntarthatósági főosztály létrehozására kapott 10 millió forintot.

Karácsony Gergely külön felhívta a figyelmet, hogy habár nem a költségvetés részeként, hanem az azt megalapozó salátatörvényben, de szintén támogatták azt a Kukorelly Endrével közös javaslatát, amely a szerint a jövőben az előadó-művészeti törvény VI.-os kategóriájába tartozó társulatokat, vagyis a független színházakat, báb- és táncszínházakat a jövőben is a színházi pályázati forrásoknak rögzített, nyolc százalékban megállapított támogatás illesse.

"Nem fogunk bocsánatot kérni az MSZP-től azért, mert további több mint félmilliárd jutott a nemzeti parkoknak, tovább működhet a RádióC és megmenekült a PANKK-program - reagált az őket ért szocialista vádakra Karácsony Gergely.

Török Zsolt, a szocialisták szóvivője keddi sajtótájékoztatóján mondta azt, hogy az MSZP szerint a Jobbik és az LMP háttéralkut kötött a Fidesszel, ezért szavazott meg a kormánytöbbség több olyan költségvetési módosító indítványt, amelyet a két ellenzéki párt nyújtott be. A politikus úgy fogalmazott, hogy a történtek "azt látszanak bizonyítani, hogy "őfelsége ellenzékei mégis kedvesek őfelsége számára". A szóvivő véleménye szerint ezzel az LMP és a Jobbik hitelessége megkérdőjeleződik, és az igazi ellensúly az MSZP maradt.

Karácsony Gergely viszont leszögezte, hogy semmilyen háttértárgyalást nem folytattak a kormánypártokkal és a költségvetés egésze továbbra is elfogadhatatlan az LMP-nek.

Hozzászólások