Magyar Nemzet: káosz uralkodott az MTA Filozófiai Intézetében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Pálinkás József elnök a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: rendkívül laza munkafegyelem és szakmai problémák terhelték a Magyar Tudományos Akadémiai Filozófiai Kutatóintézetét, amikor átvette az MTA irányítását.

A napilapnak Pálinkás József elmondta, hogy Vajda Mihály irányítása alatt az emberek jó része be sem járt a munkahelyére. Az elnök által indított belső ellenőrzés számos gazdálkodási hiányosságot tárt fel.

Pálinkás József leszögezte, hogy a 2010 tavaszán lezárt ellenőrzés jelentése foglalkozik azzal a kutatási projekttel is, amellyel kapcsolatban Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos feljelentést tett. A dokumentum megállapította az összeférhetetlenséget annak kapcsán, hogy Borbély Gábor akkori intézetigazgató saját cégének, illetve munkatársai gazdasági társaságainak adott megbízásokat az elnyert pályázati keret terhére. A hasonló esetek elkerülésére az elnök levélben hívta fel a jelenlegi igazgató figyelmét - ismerteti a napilap.

Boros János, a Magyar Tudomány Akadémia (MTA) Filozófiai Kutatóintézetének igazgatója az MTI-vel közölte: a Budai Gyula kormánymegbízott által tett feljelentés alapjául szolgáló tények és körülmények megfelelnek a valóságnak. Boros János úgy fogalmazott: "a filozófiai szakmát megrázó hírek több százmillió forint kétes minőségű kutatási felhasználásáról megdöbbentették a filozófia hazai képviselőit, és az MTA Filozófiai Kutatóintézetének munkatársait".

Leszögezte, hogy a sajtóban visszhangot kapott hetvenmillió forintos pályázat körüli jogi anomáliákat a tavalyi év első felében ő maga kezdte el feltárni az MTA elnöke által elrendelt belső ellenőrzési vizsgálat egyes megállapításai alapján. Borbély Gáborral - a korábbi intézetigazgatóval - szemben pedig azért nem ő tette meg a feljelentést, mert megtudta, hogy 2010 nyarán ezt egy magánszemély már megtette. Mint írta, a Borbély Gábor által vezetett projekt résztvevői közül jelenleg már csak ketten dolgoznak az intézetben, Gábor György jelenleg tartós betegállományban van, Geréby György pedig a pályázat idején sem volt az intézet munkatársa. 

 "Miután a pályázat egy korábbi igazgató idejében zajlott, így jelenlegi igazgatóként csak megdöbbenésemet, sajnálkozásomat fejezhetem ki" - hangsúlyozta Boros János. Egyben kijelentette, hogy megteremtették annak személyi és intézményes garanciáit, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő. Ebben pedig az MTA elnökének teljes támogatását élvezte - tette hozzá.

Mint ismeretes, Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szombati sajtótájékoztatóján erősítette meg a Magyar Hírlap aznapi számában megjelenteket. A lap akkor közölt információi szerint a kormánybiztos jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, valamint jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt fordult a hatóságokhoz. A cikk szerint a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) egy tanulmány elkészítéséért három év alatt 70,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a filozófiai kutatóintézetnek.

A Magyar Nemzet szombaton és hétfőn is bővebben foglalkozott az üggyel. A lap szerint hat pályaművel összesen csaknem félmilliárd forinthoz jutott hozzá a Gyurcsány-kormány idején a Radnóti Sándor, Heller Ágnes, Vajda Mihály, Gábor György és Geréby György alkotta filozófusi kör.