Adam Michnik: a magyarországi demokráciát csak a magyarok védhetik meg

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A magyar médiatörvény ellen címlappal tiltakozó, legjelentősebb lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza alapító főszerkesztője a 168 Órának adott interjút.

"Azt gondolom, nagy a baj" - jelentette ki Adam Michnik a 168 Órának adott interjújában, hozzátéve: Magyarország gondjai szerinte nem ma kezdődtek, hanem sok évvel ezelőtt. A magyar médiatörvény ellen címlapon tiltakozó Gazeta Wyborcza lengyel napilap alapító főszerkesztője abban látja a bajok forrását, hogy "máig is befejezetlen a munka, amelyet Bokros Lajos kezdett el".

Szerinte akkor kezdődtek el a gondok, amikor "a meghatározó politikusok lemondtak a komoly gazdasági reformokm programjáról". "Magyarországot alaposan megtépázta a krízis, és ez is egyik oka lehetett a Fidesz szinte valószerűtlenül lehengerlő választási győzelmének" - fejtette ki. "Ez a diadal azért is veszélyes, mert a kormánypárt - nyilvánvalóan antidemokratikus lépései ellenére - még mindig nagyon komoly társadalmi támogatást élvez" - tette hozzá.

"A következmények megmutatják majd, hogy Orbán döntései alapvetően hibásak: anakronisztikus, az európai értékrendnek ellentmondó útra lépett, amely nem vezet sehová. Olyan, mintha az idő kerekét a 21. századból vissza próbálná fordítani a 20. század közepébe. Olyan autoriter rendszert akar megvalósítani, amely legutóbb a múlt század ötvenes éveiben működött" - jelentette ki. Michnik szerint "éppen ez a hiba okozza majd a kormányának vesztét, ám addig még sok szerencsétlenséget hozhat Magyarországra".

Orbán azonban szerinte nincs egyedül, "nem valami magyar különlegesség, hanem egy európai szinten is létező típus erőtlejes megjelenése" - utalt ezzel Michnik Olaszországra és Fehéroroszországra. "Orbán kísérlete azért is veszélyes, mert az EU-n belül próbál megvalósítani egyes szovjet utódállamokéhoz hasonló autoriter rendszert" - tette hozzá.

A 168 Óra felvetésére, miszerint Magyarországon "gyakorlatilag nem létezik ellenzék", Michnik azt mondta: "Várjon egy kicsit! Lesz. Nyugalom, még nem jött el a világ vége". "Természetes, hogy ilyen nehéz helyzetből nem lehet azonnal kilépni, de a jelenlegi kormány bizonyosan megszüli saját ellenzékét" - fogalmazott. "Alig múlik el majd egy vagy másfél év, és önöknél is új szelek fújnak majd. Ebben biztos vagyok" - jelentette ki.

"Ami ma Magyarországon történik, az kihívás az egész Európai Unió számára. (...) Orbán Viktor politikáját nem blokkolhatja semmilyen külső európai erő a magyar állampolgárok helyett. A magyarországi demokráciát csak a magyarok védhetik meg" - mondta a lapnak a Gazeta Wyporcza alapító főszerkesztője.