Jobbklikkes és Andro DJ is segít kidolgozni az ifjúságpolitikát

Jobbklikkes és Andro DJ is segít kidolgozni az ifjúságpolitikát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elkészült, hamarosan bemutatják és társadalmi párbeszéd keretében véleményezhető lesz a kormány megrendelésre készülő ifjúságpolitikai stratégia vitaanyaga - nyilatkozta az új nemzedék jövőéért felelős miniszteri biztos az MTI-nek szombaton. Országosan ismert színésznő, borász, lemezlovas és sportoló is segíti a munkát.

Mihalovics Péter tájékoztatása szerint az Új Nemzedék Jövőjéért elnevezésű program egyik fő feladata, hogy stratégiai válaszokat adjon a fiatalok mindennapjait érintő problémákra, valamint lerakja egy új, egységes szemléletre épülő ifjúságpolitika alapjait.

Mint mondta, a március óta tartó munka első fázisában tartanak, a vitaanyagot várhatóan május 15-én mutatják be. Ezután következik a társadalmi vita, amelynek részeként minden megyei jogú városban lesz egy szakmai konferencia, illetve lehet véleményezni az anyagot az interneten is. A végleges változat a javaslatok beépítése után a tervek szerint októberben kerül a kormány elé. A miniszteri biztos az őszi időpontot azért is tartja fontosnak, mert a jövő évi költségvetés tervezésénél már figyelembe lehet venni a stratégia javaslatait.

Mihalovics Péter véleménye szerint az általuk készített vitaanyag abban különbözik a korábbi stratégiáktól, hogy nem felülről akarták eldönteni,  miről kell szólnia az ifjúságpolitikának, hanem tíz témakörben egy-egy szakmailag elismert 18 és 35 év közötti fiatal fogalmazta meg az alapgondolatokat. A témakörökre példaként említette egyebek mellett a budapesti, illetve a vidéki fiatal létet, a fiatal nők helyzetét, a karriertervezést, a tehetséggondozást, az állampolgári aktivitást, a sportot, a kultúrát és a szórakozást. A témakörök az elmúlt hónapokban több mint ezer fiatal által egy mondatban megfogalmazott problémafelvetésekből álltak össze.

A vitairatban Stégel Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke a családalapításhoz kapcsolódó problémákról úgy vélekedett: a családalapítás és gyermekvállalás terén összességében akkor lehet elérni pozitív eredményeket, ha a fiatalok úgy érzik, kiszámítható, biztonságos jövő vár rájuk Magyarországon, ha olyan országban élhetnek, ahol jó érzés fiatalnak lenni.

Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke - aki a karriertervezés alapfelvetéséit fogalmazta meg - úgy vélekedett a vitaanyagban, hogy a felsőoktatás közszolgálat, amelyben az intézményeknek a jelen és a jövő nemzedék érdekeinek kell megfelelniük.

Békés Márton történész, a Jobbklikk szerkesztője az állampolgári aktivitásról azt írta: a jövő nagy feladata – egyben a  ’80-as, ’90-es évek szülötteinek missziója – az lehet, hogy meghaladják a múltból rájuk maradt, használhatatlan hagyatékot, és kialakítják a közösségi felelősségvállalás, vagy szolidaritás, és az egyéni teljesítményen alapuló érvényesülés szintézisét.

Mihalovics Péter miniszteri biztos kitért arra: az alapgondolatokat jegyző fiatalok mellett minden témában egy-egy országosan ismert fiatal is részt vesz a munkában. Kiss Ramóna színésznő a kultúra, Iváncsik Gergő kézilabdázó a sport, Ifj. Figula Mihály borász a vidéki fiatal lét, Andro DJ pedig kulturált szórakozás kérdéseivel kapcsolatos aktivitást segíti majd elő.