Szerdától enyhülnek a buliszervezési szabályok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Több ponton módosult a Lex West Balkán, vagyis az a kormányrendelet, amelynek célja, hogy biztonságosabbá tegye a zenés, táncos rendezvényeket - írta szerdai számában a Magyar Hírlap.

A szerdától hatályba lépő módosítások egyike pontosítja, hogy mit értenek zenés, táncos rendezvény fogalma alatt - írja a Magyar Hírlap. Ezen a jogalkotó olyan, rendszeres vagy alkalmi, nyilvános, tehát nem zártkörű, élő zenét játszó fellépőkkel vagy lemezlovasokkal megtartott rendezvényeket ért, amelyre nem kell külön jegyet váltani, illetve ülőhellyel rendelkezni.

A rendelet a szervezőktől nem vár el szakképzettséget, és a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség eljárására sincs szükség a szórakozóhelyek megnyitásához.

Az egyik fontos módosítás szerint a szabadtéri rendezvényeknél mégsem kell kérni a meteorológiai szolgálat előrejelzését, helyette csak "viharos időjárás esetére vonatkozó intézkedési tervvel" kell rendelkezniük.

A Magyar Hírlap emlékeztetett: januárban, a fővárosi West Balkán szórakozóhelyen történt, három halálos áldozatot követelő tragédia után a kormány szinte azonnal, de a szakmai szervezetek bevonása nélkül szigorította a zenés, táncos rendezvények szervezésére vonatkozó előírásokat. A szervezők lobbizni kezdtek a szabályozás módosításáért.