Eggyel több egészségügyi hiányszakma lehet itthon jövő évtől

Eggyel több egészségügyi hiányszakma lehet itthon jövő évtől

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Jövőre a gyermekpszichiátriát is hiányszakmává nyilváníthatják. Az ilyen jellegű területeken dolgozóknak járó bérkiegészítésnek köszönhetően többen választhatják majd ezt a pályát - közölte az egészségügyi államtitkárság hétfőn.

A nemzeti erőforrás miniszter évente meghatározza az úgynevezett hiányszakmák körét. Az államtitkárság a rendelkezésére álló adatok alapján úgy véli, hogy indokolt a gyermekpszichiátria hiányszakmaként történő nevesítése.

Felkérték a szakmai kollégiumi rendszer gyermek- és ifjúságpszichiátriai tagozatát, hogy a hiányszakmává minősítéshez szükséges indokokat juttassák el a miniszternek javaslatot tevő bizottsághoz, hogy gyermekpszichiátria a jövő évben hiányszakmának minősülhessen.

©

Hangsúlyozták, hogy a hiányszakmában elhelyezkedő szakorvosjelöltek a munkabérükön felül állami támogatásra is jogosultak, tehát a hiányszakmává minősítés a szakorvosjelöltek választását feltehetően kedvezően befolyásolja majd.

Szabó Máté ombudsman vasárnapi közleményében hívta fel a figyelmet arra, hogy orvoshiány van a gyermekpszichiátriai ellátásban, miközben egyre kritikusabb a gyermekek mentális állapota. A gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás vizsgálata kapcsán megállapította: nő a tanulási nehézséggel, magatartászavarral küzdő gyermekek, az öngyilkosságot megkísérlő, illetve elkövető 24 év alattiak száma, miközben megoldatlan az akut krízishelyzetben lévő gyermekek ellátása.

A gyermekpszichiáter annak ellenére sem szerepel a hiányszakmák között, hogy a mindössze 60-70 ilyen szakorvos átlagéletkora magas, sokan nyugdíj mellett praktizálnak. Az elmúlt két évben összesen 14 orvos szerzett gyermekpszichiáteri szakképesítést, több tapasztalt szakorvos viszont külföldre távozott - írta az ombudsman.