Bankszövetség: aligha támadhatók meg a devizahitel-szerződések

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egyre többen perelik be a bankokat a magas lakáshitel-törlesztések miatt, de a Bankszövetség szerint a szerződések jogszerűek, és nem valószínű, hogy bíróság előtt megtámadhatóak - írja a hirado.hu.

A bankokat pertársaságban vagy egyedül perlő adósok abban reménykednek, hogy a bíróságok kimondják: a bankok egyoldalú szerződésmódosítása nem jogszerű - írja a hirado.hu. A Hitelkárosultak Pertársaságának egyik szakértője, Barabás Gyula szerint tisztességtelen feltételeket vélnek felfedezni, valamint olyan egyoldalú szerződésmódosításokat, amelyek a túlzott mértékű eladósodottsághoz vezetnek.

Léhmann György ügyvéd szerint is semmisek ezek a hitelszerződések, mert tisztességtelen szerződési feltételeket tartalmaznak. Az ügyvéd már keresetlevél-mintákat is készített mintegy 500 ügyfélnek, hogy ezzel is segítse őket. Ezekben számításokkal igazolja, hogy a bankok arányában nem csak annyival emelik a törlesztőrészletet, mint amennyi az árfolyamváltozásból adódna. Az ügyvéd hozzátette: van már olyan bírósági döntés, amely semmisnek mondott ki egy hitelszerződést.
 
A Bankszövetség szerint viszont a szerződések biztos, hogy jogszerűek és így nem valószínű, hogy megtámadhatóak. Müller János, a Bankszövetség vezető tanácsosa azt mondta: abban egészen biztos, hogy 2000-ben és az azóta eltelt 11 évben ezek a banki szolgáltatások minden tekintetben megfeleltek és megfelelnek az érvényes jogszabályoknak, törvényi előírásoknak. Az pedig, amit az emberek megkérdőjeleznek, a Bankszövetség vezető tanácsadója szerint nem jogi kérdés. A szervezet szerint a szerződések jogosságát igazolja az is, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSzÁF) is több száz eljárást indított már, és egyszer sem állapítottak meg jogszerűtlenséget.