Az MTA egyik doktora halt meg egy hajnali balesetben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
delmagyar.hu

Autóbalesetben elhunyt ifjabb László Ferenc szegedi egyetemi tanár és felesége, Lászlóné Varga Erika tanár. Lányuk esküvői meghívóival tartottak Szegedre, amikor a tragédia történt az M5-ös autópályán, Ócsa közelében – írja a delmagyar.hu.

Ifjabb László Ferenc szegedi egyetemi tanár, a kiskunhalasi kórház főorvosa és felesége, Lászlóné Varga Erika tanár ült abban az autóban, amely hétfőn szenvedett balesetet az M5-ös autópályán, Ócsánál. A feleség a helyszínen életét vesztette, férje a kórházba szállítása után hunyt el – számolt be a delmagyar.hu.

Az M5-ös autópálya 29. kilométerénél jártak, amikor László Ferenc feltehetőleg stroke-ot kapott. Hirtelen szinte megvakulhatott, lehúzódott volna az út szélére, de már nem tudta irányítani az autót. Felesége beszorult, őt a kocsi mellett találták meg a dabasi tűzoltók. Helikopterrel a Mérey kórházba szállították, de már nem sikerült megmenteni.

László Ferenc élete

Ifjabb László Ferenc 1961-ben született, orvosi diplomáját summa cum laude minősítéssel 1985-ben szerezte meg Szegeden. Mentőtisztként több mint 400 önálló vonulás fűződik nevéhez. Már diákkutatóként eltöltött 3 hónapot a világ egyik legjobb egyetemén, a bostoni Harvardon, ahova 1992-ben meghívott előadóként tért vissza. Ugyanebben az évben az orvostudomány kandidátusa lett. Tudományos ösztöndíjat nyert a brit Wellcome kutatóintézetbe.

1998-tól a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a szegedi I-es belgyógyászati klinika, majd a fővárosi Szent Imre Kórház egyetemi adjunktusa. Bolyai, majd Széchenyi Professzori Ösztöndíjat kap. PhD téma- és kurzusvezető, a szegedi gasztroenterológiai szakambulancia főorvosa. 2005-ben habilitált, 2006-tól az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézetének egyetemi tanára, a kiskunhalasi kórház főorvosa, megannyi disszertáció témavezetője. Felesége, Lászlóné Varga Erika tanárként dolgozott a Gárdonyi Géza, majd a Fekete István nevét viselő szegedi általános iskolában. Temetésük időpontjáról később intézkednek.