"Még nincsenek meg a fiam gyilkosai" - félbeszakadt a romagyilkosok tárgyalása

"Még nincsenek meg a fiam gyilkosai" - félbeszakadt a romagyilkosok tárgyalása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Többször figyelmeztette a tatárszentgyörgyi áldozatok egyik rokonát, és rendbírság kiszabását is kilátásba helyezte a tanú pénteki meghallgatásakor a Pest Megyei Bíróság tanácsvezető bírája, mert a férfi ingerülten válaszolt a kérdéseire, végül a bíró megszakította a kihallgatását.

Csorba Csaba, akinek a támadók a 27 éves fiát és ötéves unokáját lőtték agyon sörétes fegyverrel, a romák elleni támadássorozat 2009. február 22-i cselekményének bizonyítási eljárásában a bíró kérdései elől kitérve azt mondta: "én csak azt akarom, hogy a fiam gyilkosai meglegyenek, mert azt hiszem, még nincsenek meg".

A tanú ezzel arra utalt, hogy szerinte nem a valódi elkövetők ülnek a vádlottak padján, s ennek a véleményének a tárgyalótermen kívül is többször hangot adott. Szerdai tanúmeghallgatásán pedig azt mondta, a hatóságok el akarták tussolni az ügyet, ezért kezelték a tragédiát egyszerű balesetként, és nem vették figyelembe a gyilkosságra utaló bizonyítékokat.

Bérdi Zsolt, az elsőrendű vádlott Kiss Árpád védője a bíróságnak bemutatott egy az MTI fotóriportere által a tatárszentgyörgyi gyilkosság reggelén a helyszínen készült és különböző portálokon is közölt felvételt, amelyen Csorba Csaba és egyik fia, valamint két másik ember látható, amint egy sörétes puskához való lőszerhüvelyt mutat a hóban.

©

A tanú nem tudta megmondani, hogy a felvétel hány órakor készült, de állítása szerint akkor még a rendőrök a helyszínen tartózkodtak, de a területet bűnügyi helyszínként nem zárták le. A 27 éves áldozat apja a bíróságon azt állította, a töltényhüvelyt "valaki később odatette", mert korábban nem látták, és azt szerinte "szikével bontották ki, mert nem volt kirojtolódva", illetve nem volt körülötte megolvadva a hó.

Mivel a tanú Miszori László szerint ingerülten válaszolt a kérdésekre, a bíró szünetet rendelt el, és arra kérte jogi képviselőjét, konzultáljon a tanúval. Csonka Árpád ügyvéd a szünet után azt indítványozta, "mivel a tanú zaklatott állapotban van", további tanúmeghallgatását halasszák el, és a bíró engedélyezze, hogy elhagyja a tárgyalótermet.

A bírósági per, amely a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat a hetedik cselekménynek számító kettős gyilkosság bizonyítási eljárása, az áldozatok további rokonainak tanúmeghallgatásával folytatódik.

A Pest Megyei Ügyészség vádirata szerint Kiss István másodrendű vádlott négy célzott lövés adott le a tűz elől menekülő 27 éves férfira és két kisgyermekére. Az apa és ötéves kisfia azonnal meghalt, hatéves kislánya súlyosan megsérült. A vád szerint a Molotov-koktélokat Pető Zsolt harmadrendű vádlott dobta be a padlásajtón, illetve a nappali ablakán, Kiss Árpád elsőrendű vádlott távolabbról egy golyós puskával a fák takarásából fedezte őket.

A bűncselekmény első helyszínelésekor több hibát is elkövettek a hatóságok: a tűzvizsgáló szerint a tüzet elektromos zárlat okozta, a halál okaként pedig először füstmérgezést állapítottak meg. Az áldozatok testén lévő sebekről azt mondták, a lehulló gerendákból kiálló szögek okozták. A tragédia helyszínén lévő roma vezetők tiltakozására kezdett újabb helyszínelésbe a rendőrség, és csak akkor kezdték el rögzíteni a virradatkor már mutatott nyomokat. Az akkori országos rendőrfőkapitány csak 12 órával a bűncselekmény elkövetése után erősítette meg, hogy a két ember halálát lövésekből származó sérülések okozták.

A büntetőperben Kiss Árpádot és társait előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Pest Megyei Főügyészség. A vádlottakat 2009 augusztusában fogták el.