Gyurcsány: a "harcra biztató" politikusok a bűnösök 2006 miatt

Gyurcsány: a "harcra biztató" politikusok a bűnösök 2006 miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Gyurcsány Ferenc szerint nem a rendőrök, hanem azok a politikusok követtek el bűnt 2006 őszén, akik "harcra biztatták a megtéveszthető embereket", és mellettük azok, akik a rombolás szándékával csatlakoztak békés demonstrálókhoz.

A volt miniszterelnök hétfőn így reagált arra, hogy nyilvánossá vált a 2006. őszi erőszakos rendőri fellépést vizsgáló miniszterelnöki megbízott, Balsai István jelentése. Ebben az időközben alkotmánybíróvá választott korábbi fideszes politikus szükségszerűnek ítéli az akkori kormányfő, Gyurcsány Ferenc politikai és jogi felelősségének vizsgálatát, és azt hangoztatja, hogy a 2006. őszi eseményekkel kapcsolatban felvetődik a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is.

Gyurcsány Ferenc közleményében azt írta: a Balsai-jelentés megalapozatlanságát jelezi, hogy elkészülte után fél évig nem vette elő a kormány, és a kabinet "egyetlen lépést sem tett annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatás elé vigye a 2006 őszén történteket". Szavai szerint "az öt éve a demokratikus rendszer ellen puccskísérletet végrehajtó Fidesz most el akarja terelni a figyelmet az adóemelésről, a bedőlő költségvetésről, a forint árfolyamának tönkretételéről, az újabb sarcról, amelyet kivetni készülnek az emberekre, és Orbán elfogadottságának zuhanásáról".

A szocialista politikus úgy véli, a bűnt nem a rendőrök követték el 2006 őszén, "hanem azok a politikusok, akik harcra biztatták a megtéveszthető embereket, és azok, akik a tévészékház ostromától az elkötött tankig eleve a rombolás szándékával csatlakoztak békés demonstrálókhoz".

©

"A rendőrség a dolgát végezte, amikor a közterek békéjét helyreállította. Én ezektől a támadásoktól is meg tudom védeni magamat, de nem hagyhatom, hogy a rend őreit bárki megbélyegezze. El a kezekkel a rendőröktől!" – fogalmazott a volt kormányfő.