Mesterházy: Gyurcsányék potenciális szövetségesek

Mesterházy: Gyurcsányék potenciális szövetségesek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Májustól világosan látható lesz, hogy a választók mire számíthatnak a megújult MSZP-től - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mesterházy Attila. A párt elnöke reagált a Lázár János és Harrach Péter által benyújtott törvényjavaslatra, miszerint az MSZP osztozik mindazon felelősségben, amiért az MSZMP is terhelhető.

Pár száz fő lépett át a szocialista pártból a Demokratikus Koalícióba, ami alulmúlta a korábbi becsléseket, mert ennél népesebb tábora volt a párton belül a platformnak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, aki hangsúlyozta: a kongresszuson lezárták a kérdést, de potenciális szövetségesként tekintek az új formációra. Mesterházy kijelentette, nemcsak a Koalíciót, hanem minden más demokratikus mozgalmat, pártot, civil szerveződést szövetségesnek tekint.

"Az a célunk, hogy leváltsuk az Orbán-rendszert, de nemcsak a kormányról van szó, hanem egy új köztársaság felépítéséről is. Ezért programalapú együttműködésre kell törekedni, mert csak így lehet stabilan kormányozni" - mondta a politikus.

Mint fogalmazott, a szocialista párt járja a saját útját. Megújult a frakcióelnökség, jövő tavasszal új csapat lesz az országos elnökségben és a párt más vezető testületében is, valamint megváltozott az MSZP alapszabálya, ami radikális átalakulást hozott. "Elnöki pályázatomban azt ígértem, hogy új struktúra lesz új mechanizmusokkal és új politikai szereplőkkel. Májusra meglesz a program, így jövő év első felében a választók már látni fogják, hogy milyen típusú párt milyen politikai program mentén, kikkel politizál a 2014-es választásokig" - ígérte Mesterházy Attila.

©

A Lázár János és Harrach Péter által benyújtott törvényjavaslattal kapcsolatban, amelyben a kormánypárti képviselők kimondanák, az MSZP osztozik mindazon felelősségben, amiért az MSZMP is terhelhető, az MSZP elnöke kijelentette, a Fidesz mai vezetői mind MSZMP-tagok voltak. Az MSZP-s politikus szerint a kormány javaslata figyelemelterelés, és "tartalmilag őrültség", mert a 90-es évek elején már jogi, politikai és gazdasági értelemben megtörtént az elszámoltatás, sőt, rehabilitáció is volt. Ilyen értelemben a magyar társadalom lezárta a történelem ezen részét - fűzte hozzá.