A Horthy-rendszert idézi a Corvin-lánc az MSZP szerint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Kivenné az állami kitüntetések köréből a Magyar Corvin-láncot és megtartaná a Nagy Imre Érdemrendet a szocialisták parlamenti frakciója.

Az MSZP-s képviselők a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló törvényjavaslathoz benyújtott, a parlamenti honlapon szerdán elérhetővé vált módosító indítványukban rögzíteni kezdeményezik a jogszabályban többek között azt, hogy "Nagy Imre Érdemrend a hazafias helytállással példát mutató, a magyar függetlenséget szolgáló, a társadalmi párbeszéd, a társadalmi béke, a nemzet egységének megvalósítása, az 1989-1990. évi békés rendszerváltozás megteremtése érdekében kifejtett tevékenység elismerésére szolgál".

Nagy Imre személye elválaszthatatlan az 1956-os forradalomtól, helytállása példamutató az utókor számára - érvelnek, hozzátéve: ezért szerintük indokolt, hogy "a magyar állam a mártír miniszterelnök emléke előtt a róla elnevezett állami kitüntetéssel továbbra is adózzon, ahogyan azt 2002 óta teszi".

A Corvin-láncra vonatkozó javaslatuk indoklásában a szocialisták azt írják: "a Horthy-rendszer reminiszcenciájaként értékelhető Corvin-lánc állami kitüntetésként való nevesítése méltatlan a Magyar Köztársaság demokratikus hagyományaihoz. A Magyar Szocialista Párt felháborodását fejezi ki az iránt, hogy a kormánypárti többség a XX. századi tekintélyelvű jobboldali politika szimbólumrendszerének egyik elemét élesztené újjá".

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által támogatott előterjesztés a Magyar Szent István Rend, a Magyar Corvin-lánc, a Magyar a Becsület Rend, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend és a Magyar Köztársasági Érdemkereszt kitüntetések alapítását és újraalapítását rögzíti.  A parlament kulturális bizottságának hétfői ülésén - amelyen az LMP is kifogásolta, hogy a Nagy Imre Érdemrend kikerült az állami kitüntetések sorából - Pálffy István (KDNP), a törvényjavaslat egyik előterjesztője azt mondta, minisztérium vagy közigazgatási szerv alapíthat új díjat, így Nagy Imréről elnevezett elismerést is létrehozhat a jövőben.