Economist-blog: elmúlófélben a magyar demokrácia

Economist-blog: elmúlófélben a magyar demokrácia

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Matolcsy György háborút akart a Nemzetközi Valutaalappal, hát most megkapta" - kommentála a brit The Economist Kelet-Európával foglalkozó blogja az IMF-fel folytatott tárgyalások megszakadását. A blog a elmúlófélben lévő magyar demokráciáról ír.

Az Eastern Approaches arra kérdésre, hogy a Valutaalap miért szakította meg az előzetes tárgyalásokat, egyértelmű választ ad: mert a kétharmados Fidesz-többséggel rendelkező parlament felgyorsította a központi bank vezetőségének átszervezését, valamint az alapkamatot meghatározó Monetáris Tanács tagságának kibővítését. A képviselők emellett olyan új törvényt készülnek elfogadni, amely rögzítené az adó- és a hitelpolitikát az alkotmányban, és mivel "sarkalatos törvényekről" van szó, ez jelentősen csökkentené a jövendőbeli kormányok mozgásterét is.

A bejegyzés idézi Amadeu Altafaj-Tardiót, az Európai Bizottság pénzügyekért felelős szóvivőjét, aki azt mondta, az új törvény "alááshatná a központi bank függetlenségét", és ugyanezt visszhangozta az IMF is, amikor kijelentette, a jegybank "a szilárd gazdasági irányítás egyik sarokköve". Az új törvény azonban megengedné Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy egy harmadik alelnököt nevezzen ki a központi bank vezetőségébe. Ezzel egyidőben a fideszes képviselők azt javasolták, hogy a jegybankot új szervezetbe egyesítsék a pénzügyi felügyeleti szervvel.

Matolcsy György a mai plenáris ülésen
©

Az Economist blogja idézi Simor András jegybankelnököt is, aki a harmadik alelnököt "politikai komisszárnak" nevezte és kijelentette, hogy az új törvények egy újabb lépést jelentenek a bank függetlenségének teljes felszámolása felé vezető úton. A kormány szimpatizánsai azonban felidézik, hogy Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök szintén szembekerült a bank vezetésével, és szintén kibővítette a Monetáris Tanácsot.

"Matolcsy azonban mindeközben töretlen" - írja a blog, idézve a nemzetgazdasági miniszternek az Economist által kormánypárti csatornaként jellemzett Hír Tv-nek adott nyilatkozatát, miszerint a kormány keresztül fogja vinni a törvényt a parlamenten, igaz, figyelembe veszik az Európai Központi Bank véleményét is. A miniszter szerint ugyanis nem kell félteni a jegybank függetlenségét, az IMF-tárgyalások pedig januárban újrakezdődnek.

A párt vezetőinek meg kellett küzdeniük azzal is, hogy valahogy megmagyarázzák az IMF-EU delegáció hirtelen múlt heti távozását. Az Economist blogja idézi Lázár Jánost, aki szerint az IMF-küldöttek "hazamentek várni a Jézuskát".

Kövér László és Lázár János
©

Az Economist blogja összegzi a kormány eddigi műjködését: Fidesz-párti többek között a köztársasági elnök, az Állami Számvevőszék elnöke, a főügyész, a Médiahatóság vezetője, az új Költségvetési Tanács elnöke, valamint az Országos Bírói Hivatal elnöke. A hivatalos álláspont szerint a pártközeli háttér irreleváns, a tisztségviselők pedig függetlenként fognak tevékenykedni mandátumuk alatt.

"A demokrácia Magyarországon, állítják, biztonságban van" - írja a blog, majd megemlíti, hogy ezzel szemben az ellenzéki politikusok, a nemzetközi szervezetek, az EU és az Egyesült Államok ezt másként gondolja. Szerintük ugyanis a kormánynak a jegybank függetlenségét támadó próbálkozásával már majdnem teljesen sikerült aláásnia a korábban független intézmények önállóságát, valamint eltüntetni az európai demokráciákban meglévő fékeket és ellensúlyokat. Nyugati vélemények szerint pedig a Fidesz tavalyi elsöprő győzelme nem adott felhatalmazást a pártnak arra, hogy hosszú távon átvegye a törvényhozás, valamint a végrehajtó hatalom feletti hatalmat, a kormánytisztviselők pedig nem magyarázták meg kellőképp, hogy miért csak Fidesz-pártiak képesek függetlenül betölteni a posztokat.

"A fővárosban terjed egy vicc arról, hogyan működik a magyar törvényhozás. A miniszterelnöknek reggel van egy ötlete, Matolcsy délután bejelenti, a hét végére pedig Lázár végigviszi a parlamenten, hétfőre törvény lesz belőle" - írja az Economist blogírója, aki megjegyzi: "Ez biztos, hogy túlzás, de nem nagyon."