Se neve, se száma a törvénynek - így rohan a Fidesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tervek szerint 15 törvényt szavaz meg az Országgyűlés péntekig. A parlament honlapján elérhető napirendi javaslat szerint a csütörtöki első napirendi pontnál a törvénynek se neve, se száma nincs, de az InfoRádió megkeresésére az országgyűlés sajtószolgálatán azt mondták, ez csak egy napirend-tervezet, a menetrendről csütörtökön döntenek.

Az elmúlt két napban 11 törvényt szavazott meg az Országgyűlés, a jövő évi, zárószavazás előtt újratervezett költségvetést például kedden hajnalban. A törvényt az utolsó pillanatban is módosították. Mint azt a hvg.hu megírta: volt olyan pillanat, mikor csak a hiány volt biztos, a kiadási és bevételi összegek három verzióban szerepeltek. Végül kijavították a hibát, a végső verzióba egy negyedik szám került.

Megszavazták az oktatási államtitkár és a Fidesz között éles vitákat kiváltó köznevelési törvényt. Elfogadták még például az önkormányzati törvényt, és Esztergom egyes intézményeinek átvételét is.

Csütörtökön és péntek is ülésezik a parlament. Az Index felhívta a figyelmet arra, a parlament honlapján elérhető napirendi javaslat szerint a csütörtöki első napirendi pontnál a törvénynek se neve, se száma nincs. Ez az egyházakkal kapcsolatos törvényjavaslat néven fut jelenleg. A tervezetet kedd estig nem nyújtották be az Országgyűlésnek. A kormány az alkotmánybírósági vétó előtt néhány nappal vonta vissza a nyáron elfogadott egyházügyi törvényt, ezt kell pótolni.

Az InfoRádió megkeresésére az országgyűlés sajtószolgálatán azt mondták, ez csak egy napirend-tervezet, a menetrendről csütörtökön döntenek, és már korábban is előfordult ilyen eset.

A következő két napra 15 zárószavazás jut - a tervek szerint a képviselők döntenek például az országgyűlési képviselők választásáról, a családok védelméről, a felsőoktatásról és a pénzügyi stabilitásról is. Utóbbi visszavonását kérte a kormánytól az európai bizottság elnöke. A parlament még ezzel sem végzett erre az évre: a két ünnep között is üléseznek a képviselők. Több sarkalatos törvény jövő évre marad.