Simplicity, "álamfő", gyorsnaszád  - erről szólt 2011

Simplicity, "álamfő", gyorsnaszád - erről szólt 2011

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány idén sem konvencionális eszközökkel haladt előre, miközben a védett szalonkákat majdnem kilőtte Semjén Zsolt. Az utcán a Fila táska hódított, pedig viharkabátra lett volna szükség. A hvg.hu összeállította azon szavak listáját, amelyek meghatározták idén Magyarországot.

Unorthodox: még hogy a Magyarországon nincs megfelelő gazdasági képzés. 2011-re a kormánynak és az ellenzéknek köszönhetően mindenki megtanulta mit jelent a nem ortodox gazdaságpolitika. Matolcsy unorthodox György és Orbán Viktor a nyugdíjak kétszeres államosításától kezdve, a különadókon át, a független intézmények megszűntetéséig mindent megtett, de a „spekulánsok támadását” nem sikerült kivédeniük, így az év végére kétszeresen is bóvliország lettünk.

Simplicity: de Matolcsy Györgynek egy másik szállóigét is köszönhetünk. A nemzetgazdasági miniszter a Wekerle Sándor Főiskolán tartott hírhedt előadásában sziporkázott, hiszen kényesen ügyelt, hogy még véletlenül se árulja el, miért menekült a kormány pár nappal korábban az egyszer már kipaterolt IMF-hez. „Egyszerű gondolkodás, egyszerűség, simplicity kell” – vázolta Matolcsy a sikerreceptet, hiszen a felgyorsult világban a bonyolult dolgok elakadnak.

Álamfő”: Schmitt Pál köztársaság elnöki tevékenységét hivatalba lépése óta kísérik a nyelvi hibák miatti kínos magyarázkodások. A biztosítékot mégis azzal verte ki, hogy a saját titulusát sem tudta leírni helyesen. „Első álamfői látogatásom első álomásán. Köszönettel: Schmitt Pál, 2010. szept. 7." – írta a hegyeshalmi Paprika Csárdának a köztársasági elnök, amelyet a Hírszerző is megtalált az étterem falán.

Alaptörvény:  iPaden a vonaton született meg Magyarország új alaptörvény, amelyet rosszul fordított le a kormány, majd több nemzetközi fórum és a Velencei Bizottság is élesen bírált.  Az alaptörvénynek aztán lett asztala, melyet biztonsági őrökkel is őriznek, Kerényi Imre pedig az új alkotmány díszkiadásának illusztrációjáért felelt.

©

220 felett”: Bár tavaly a Kósa-Szijjártó nyilatkozat után már bekukkantott a svájci frank árfolyama a 220 forintos szint fölé, de csak az idei év elején kezdte mindenki dalolni a Neoton familia slágerét. Az év második felében már örülnénk, ha csak 220 forintos körül járna az alpesi fizetőeszköz. Igaz, az Orbán-kormány, ha néhány hónap erejéig is, de felvette a harcot az árfolyammal a végtörlesztők legnagyobb örömére, és a bankok, illetve a magyarok legnagyobb bánatára, hiszen a hitelminősítők többek között emiatt minősítették le Magyarországot.

Viharkabát a gyorsnaszádra: Külön írást is lehetne szentelni annak, hogy Orbán Viktor az év eleji nagy ugrástól hogyan jutott el decemberre a viharkabátig. Orbán Viktor idei beszédeinek leghatásosabb hasonlataiból azonban kettő vált a mindennapi szóbeszéd tárgyává. A magyar gazdaságpolitika hajója "nem egy európai uniós nagy, lomha tengerjáró, hanem egy gyorsnaszád" – mondta a miniszterelnök októberben a magyar biztosítók Szövetségének konferenciáján. A gyorsnaszádra azonban másfél év múlva már viharkabát is kellett.

„A különbség az, hogy nem napsütésben kell végrehajtanunk az előző időszak hibáinak kijavítását, hanem kell esernyő, és úgy látom, kell viharkabát is” – mondta először azután, hogy kiderült,rohamtempóban kell átírni a költségvetést.

Szalonka-gate: Semjén Zsolt nem maga választotta a vadászatot, hanem a vadászat választotta őt. És ez megpecsételte sorsát is, hiszen miniszterelnök-helyettesként egy sor védett állatfaj, elsősorban madarak vadászhatóvá tételéért lobbizott Semjén. A KDNP-s politikus az erdei szalonkát is kilőtte volna, amiért az ellenzék és a természetvédők is megharagudtak, de az agrártárca végül megmentette Semjéntől a védett madarakat

Fila táska: idén a magyarnak nem az edzés, és nem is holmi sportosan elegáns hátizsák jutott eszébe a Fila táskáról. Az egyik legnagyobb hipermarket pontgyűjtő akcióinak köszönhetően vírusszerűen szaporodtak az utcán a járókelők oldalán lifegő, fekete kockaformák, melyek retrostílusba bugyolálják a hétköznapi igényeket.

Széllkálmánosít”: Széll Kálmán neve egybecseng ezzel az évvel, egyrészt a kormány az egykori pénzügyminiszterről nevezte el nem megszorító csomagját, másrészt Tarlós István utcaátnevezési cunamija is a Moszkva tér átnevezésével vágta ki a biztosítékot a budapestieknél.

Stohlbuci”: szinte mindennapos beszédtémát adott az évben, hogy a Nemzeti Színház Stohl Andrása, a bulvárlapok Bucija hosszú huzavona után bevonult a börtönbe. Stohl még 2010. május 8-án okozott balesetet, a jogerős ítélet szeptemberben hozta meg a bíróság. A színész-műsorvezető 10 hónapot kapott, a Kozma utcai börtönben csendesen telnek napjai, jól kijön zárkatársával és a raktárban dolgozó három munkatársával is.

©

Obstrukció: ugyan a kormánypártok nem sok teret engednek az ellenzéknek, azért mégis sikerült néhány napig borsot törni az orruk alá. A Munka törvénykönyvének vitájában obstruált az ellenzék, miután a vitát éjfél utánra időzítette a kétharmad. Mivel időkeret nem volt, és több ellenzéki képviselő volt bent a parlamenti ülésteremben, mint kormánypárti, ezért az ellenzéki képviselők addig szólaltak fel, amíg a televíziós közvetítés elkezdődött. Mindennek következménye az lett, hogy a fideszesek minden vitának 4 órás időkeretet szabtak. Ráadásul a házszabály módosításával gyakorlatilag eltörölnék a parlamenti vita intézményét.

Retusálás: A Duna Tv esti 6 órás és az MTV 19:30-as Híradójában Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét kitakarták arról a felvételről, ahol Tőkés László nyilatkozik. A retusálási ügy hatalmas botrányt kavart, az MTVA előtt azóta is éhségsztrájkol több szakszervezeti vezető. Azóta kirúgták Élő Gábort az MTI Hírcentrum igazgatóját, és felmentették a Cohn-Bendit-interjút meghamisító Papp Dánielt, a Hír- és hírháttér Főszerkesztőségének főszerkesztőjét. Igaz, másik posztját megtarthatta.

Nem tetszik”: egy évvel ezelőtt alakult meg a médiatörvény ellen az Egymillióan a sajtószabadságért facebook-csoport. Idén azonban a Millások már többtízezres tüntetéseket tartottak a kormány politikája ellen tiltakozva. De idén több csoport is az utcára vonult, mert nem tetszett nekik a magán-nyugdíjpénztári pénzek államosítása, az alaptörvény, az oktatási rendszer átalakítása, a tandíj bevezetése. Szolidarítás néven mozgalom alakult a rendvédelmiekből, akik a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése, az új Munka törvénykönyve ellent tüntettek többször.

©

Lézer Jani”: az év slágerterméke a fideszesek körében a lézerblokkoló volt. Elsőként Lázár János bukott le, a Fidesz frakcióvezetőjének luxusautója nemcsak 250km/h-s végsebességre volt képes, hanem traffipaxot kiszűrő lézerblokkolóval is felszerelték. Lázár végül megvált 30 milliós autójától, ám egyre több fideszes képviselőről derült ki, nem vetik meg a lézerblokkoló használatát. Sőt lézerblokkoló-ügye miatt le kellett mondania a honvédelmi tárca kommunikációs cégének vezetőjének is. Gubcsi Lajos ugyanis az Indexnek azt állította, megtévesztési céllal szereltetett szolgálati autójára traffipaxzavaró lézerdetektort.