A Nefmihez kerülnek az államosított iskolák

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Elvi döntés született a kormányban arról, hogy nem a megalakuló járási kormányhivatalokhoz, hanem a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz (Nefmi) delegálják a 2013 januárjától államosított iskolákkal kapcsolatos oktatásirányítási feladatokat - írta a Népszabadság pénteken, kormányzati forrásokra hivatkozva.

A lap szerint arról még nincs konkrét információ, hogy az oktatásirányítást milyen keretek között végezné a tárca, de van olyan elképzelés, hogy egy közel 170 oktatási egységet magába foglaló országos, járási szintű hálózatot hoznak létre. Ehhez és az oktatási rendszer államosított átfazonírozásához oktatáspolitikusok becslése szerint 200-300 milliárdos forrásra lesz szükség.

Kérdés az is, lekerül-e a napirendről a 11 ezer iskolaépület felmérése, leltározása, átvétele - írta a Népszabadság, megjegyezve, hogy a közel 160 ezer pedagógus állami alkalmazásba vétele óriási feladat, emellett a bérek fizetése, a tanterv meghatározása is az oktatásirányítási szakmai hatáskörhöz tartozik.

Az iskolák államosításának finanszírozási kérdéseiről a nemzetgazdasági tárca hatástanulmányt készít a végeleges kormánydöntés előtt - írta a lap.