Milliókat bukhatnak a kormánypárti képviselők Kövérék terve miatt

Milliókat bukhatnak a kormánypárti képviselők Kövérék terve miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kapcsándi Dóra - M. László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Súlyos milliókról kellene lemondaniuk a tervezett új szabályok szerint azoknak a kormánypárti képviselőknek, akik a parlamenti tevékenységük mellett is vállalnak munkát. A kedden "fellázadt" KDNP továbbra is ellenzi a teljes állású képviselőség bevezetését, mellyel a kereszténydemokraták szerint fontos szakmák képviselői esnének ki a parlamentből. A KDNP frakciójának közel fele elvérezne 2014-ben. A Fidesz javasolta szabályok a Jobbik segítségével vették az akadályt, ám kétséges, hogy a végszavazáson is beáll-e majd a tervezet mögé az ellenzéki párt.

A hvg.hu gyűjtése szerint a 2014-re időzített szigorú összeférhetetlenségi szabályok komoly dilemmát okozhatnak majd a kormánypárti képviselők jelentős részének, akik a parlamenti munka mellett komoly fizetést vesznek fel többek között ügyvédként, orvosként vagy tanácsosként.

A hvg.hu értesülése szerint a kedd reggeli kormánypárti frakcióülésen Rubovszky György élesen bírálta az országgyűlési törvény vonatkozó paragrafusait, illetve az ehhez benyújtott egyik fideszes módosítót. A KDNP-s képviselő – aki civilben ügyvédként dolgozik – a cikkünk megjelenése után a parlament folyosóján azt nyilatkozta, hogy a hvg.hu valótlanságokat állított a frakciók zárt ülésén elhangzottakról, így a képviselői fizetés szót ki sem ejtette, a teljes összeférhetetlenséget kimondó fideszes módosítóval kapcsolatban pedig azt mondta, nem a pártja, hanem a saját véleményét közölte délelőtt.

Késő délután Rubovszky a hvg.hu-nak viszont már azt mondta, hogy a vitatott módosítót nem fogja a KDNP frakciója megszavazni. A kisebbik kormánypárt be is tartotta az ígéretét, így a frakciója – a két igennel voksoló és két tartózkodó képviselője kivételével – nemmel szavazott. A kereszténydemokraták tovább folytatják az összeférhetetlenségi szabályok elleni harcukat, amelyeket információink szerint az álláshalmozás ellen fellépő Kövér László akar rákényszeríteni a képviselőkre. Kedden a Fidesz a kereszténydemokraták lázadása miatt a Jobbik szavazataira szorult, ám nem biztos, hogy a végszavazáskor is mellőzni tudnák a KDNP-t.

Milliós veszteségek

A kedden elfogadott módosító javaslat súlyosan sértené számos KDNP-s képviselő érdekeit, akik ma is másodállásnak tekintik a parlamenti munkát, mivel megválasztásuk után is megőrizték „civil” foglalkozásukat.

Rubovszky György - ügyvédként 1,2 milliót keres havonta
©

A végül megszavazott módosító ellen nyíltan tiltakozó Rubovszky György ügyvédként havi bruttó 1 millió 200 ezer forintot keres a vagyonnyilatkozata szerint. Seszták Miklós ügyvédként évi bruttó 30 millió forintot, míg kisvárdai önkormányzati képviselőként havi bruttó 117,6 ezer forintot keres jelenleg, mindkét összegtől elesik a most elfogadott módosítás értelmében.

Lukács Tamás és Rétvári Bence jelenleg is szünetelteti ügyvédi tevékenységét. Salamon László szintén, de ő a Pázmány Péter Tudományegyetem Jog- és Államtudományi Kar egyetemi oktatójaként dolgozik, ahol havi bruttó 249,9 ezer forintot keres, igaz, ezt a tervezett új szabályok is lehetővé tennék.

Vejkei Imre a képviselőség mellett ügyvédként is dolgozik, ám vagyonnyilatkozatában a fizetését nem tüntette fel. Orvosként dolgozik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban és a debreceni klinikán Nagy Kálmán, ezzel havi 500 ezer forint keres. Földi László jelenleg a Dél-Pest megyei Mezőgazdasági Zrt. felügyelőbizottsági tagja, ahol havi 97 ezer forintot keres. Nagy Andor a Fralindor Tanácsadó Bt. ügyvezetője havi 600 ezer forintért. Sáringer-Kenyeres a Zala Megyei Közgyűlés tanácsnoka havi bruttó 190,9 ezer forintért.

Stágel Bence a PPKE jogásza, a dékáni titkárság vezetője. Ebbéli minőségében havi bruttó 430 ezer forintot keres, míg minőségbiztosítási szakmai vezetőként havi 250 ezer forintot kap. Varga László a Népfront Lakásszövetség elnöke, bruttó havi 65 ezer forintot keres mellékesként, míg a Dunamelléki Református Egyházkerület Székháza és Konferencia Központja (DRESZKK) főigazgatójaként havi bruttó 190 ezer forintot visz haza a vagyonnyilatkozata szerint. Simicskó István az RTF főiskolai docenseként továbbra is megkaphatja havi bruttó 200 ezer forintját, csakúgy, mint Puskás Tivadar, aki a PTE docenseként havi bruttó 120 ezer 300 forintot kap.

Durva eltiltás

Teljes tiltást vezetne be a legtöbb állásra az a módosító indítvány, melyet Kovács Zoltán fideszes képviselő, volt pápai polgármester terjesztett be az Országgyűlésről szóló tervezethez, és amelyet a parlamentben hétfőn a Fidesz és a Jobbik szavazott meg.

 

A korábbi, még hatályban lévő, a képviselők jogállását szabályozó törvény ugyanis kifejezetten leszögezi, hogy a felsorolt tisztségek kivételével a képviselők bármilyen kereső tevékenységet folytathatnak, lehet más állásuk. Így a képviselői tiszteletdíjukon és a különféle pótdíjakon, költségtérítésen felül máshonnan is kaphattak fizetést, amit az évente benyújtandó vagyonnyilatkozatukban fel kellett tüntetniük.

 

Az 1990-ben megalkotott törvény eredetileg a képviselői és a polgármesteri tisztség összeférhetetlenségét is tartalmazta, de ezt 1994-ben a kétharmaddal rendelkező MSZP-SZDSZ koalíció feloldotta.

 

A hatályos törvény 21 pontban sorolja fel, hogy milyen posztokat, állásokat nem tölthetnek be a képviselők – ezek többségét az új törvénytervezet is átvette, kiegészítve az önkormányzati tisztségekkel –, Kovács kedden megszavazott módosítója viszont egyetlen paragrafussal intézi el az összeférhetetlenséget. Eszerint a képviselők semmilyen más kereső foglalkozást nem folytathatnak. A fideszes politikus indítványa egyedül a tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet végző képviselőknek kegyelmezne 2014-től.

A javaslatot csupán két olyan KDNP-s képviselő szavazta meg, akinek le kell mondania a havi mellékeséről: Móring József Attila és Sáringer-Kenyeres Tamás az igen gombot nyomták meg, míg a többi kereszténydemokrata képviselő nemmel szavazott, ketten pedig tartózkodtak.

A Fideszben is vannak álláshalmozók

Nemcsak a KDNP-seket érinti a törvénymódosítás, a Fideszben is sok olyan képviselő van, akinek több tíz millió forintról kell lemondania.

Papcsák Ferenc Zugló polgármestereként 587,2 ezer forintot keres havonta, míg ügyvédként évi 40 millió 200 ezer forintot. Emellett még vagyonnyilatkozata szerint a KVA elnökeként havi nettó 131 ezer 360 forintot keres. Bohács Zsolt ügyvédként évi 22 millió 166 ezer forintot tüntetett fel vagyonnyilatkozatában, míg önkormányzati képviselőként 212 ezer forint többlethez jut havonta.

Papcsák Ferenc - képviselő, polgármester, sztárügyvéd
©

Fel kell adniuk állásukat az orvosoknak is. Például Kovács József a Pándy Kálmán Megyei Kórház Főigazgató főorvosaként havi bruttó 850 ezer forintot keres. Bene Ildikó a szolnoki kórház főigazgatójaként havi bruttó 790 ezer forintot kapott, míg szolnoki önkormányzati képviselőként 145 ezer 711 forintot keresett. Daher Pierre is jóval szegényebb lesz 2014-től: az edelényi Koch Róbert Kórház főigazgatójaként havi 567 ezer 500 forintot keres, míg két cégében 1,7 millió forintot kap havonta mellékesként.

"Nem kötelező képviselőnek lenni"

"Nincs pont rakva a végére" – mondta szerdán a szavazásról Rubovszky az MTI-nek. Hozzátette: nagyon reméli, hogy a vitás pontokban a végszavazásra meg tudnak majd állapodni. A KDNP-s politikus az elvárásaikra vonatkozó kérdésre közölte: azt szeretnék, hogy ne legyen főfoglalkozás a képviselőség, "ilyen ugyanis a világon nincs", és ez semmi máshoz nem vezetne, mint hogy kontraszelektált lesz a parlament.

Több, neve elhallgatását kérő KDNP-s képviselő is azt mondta a hvg.hu-nak, hogy bár az országgyűlési törvény tervezetét Lázár János, Gulyás Gergely és a KDNP-s frakcióvezető, Harrach Péter nyújtották be, a kormánypártokban nyílt titok, hogy a Fidesz választmányi elnökének, Kövér Lászlónak a stábja dolgozta ki, amit Gulyás irányított. Több forrásból is megerősített információink szerint a javaslat kidolgozásakor már a szigorú összeférhetetlenségi szabályokkal kalkuláltak, de a vitát megelőzendő nem ezt a verziót nyújtották be, hanem Kovács Zoltánt kérték fel, hogy nyújtsa be őket kapcsolódó módosítóként.

Fideszes források szerint éppen ezért Kövér kész a végsőkig elmenni a KDNP-vel folytatott vitában. Ruboszvky szerdán az MTI-nek azt mondta, reménykedik benne, hogy a törvény zárószavazása előtt meg tudnak egyezni a Fidesszel és az utolsó pillanatban megszavazott módosítóval kezelni tudják a vitás kérdéseket. „Azért az abszurd, hogy egy 10 milliárdos büdzséjű kórház igazgatója lehessen képviselő, viszont egy pár milliós költségvetésű falu polgármestere el legyen tiltva ettől. Ha már összeférhetetlenség, akkor legyen teljes, nem kötelező képviselőnek lenni” – mondta a Fidesz egyik képviselője. Több, a módosítót megszavazó képviselő is azt mondta, hogy Kövér nem is a KDNP-s ügyvédekre dolgoztatta ki a szigorú szabályokat, hanem épphogy azon fideszes képviselőkre, akiknek több politikai, esetleg „civil” tisztségük is van egyszerre. Példaként a frakcióban Rogán Antalt említették, aki, miközben a Fidesz frakcióvezető-helyettese és a gazdasági bizottság elnöke, polgármesterként irányítja az V. kerületet, tagja a fővárosi közgyűlésnek, ahol szintén megkapta az egyik bizottság elnöki székét.

Rubovszky kedden a parlament folyosóján a Kovács-féle módosítóval szemben az orvosokat hozta fel ellenpéldaként. A KDNP-s politikus szerint nekik bizonyos kreditpontokat kell összegyűjteniük ahhoz, hogy a pályájukon előbbre léphessenek, komolyabb műtéteket kaphassanak, viszont a tervezett szabályok miatt legfeljebb oktathatnának a jövőben. Rubovszky szerint a tervezett összeférhetetlenségi szabályok miatt sokan nem vállalnák a képviselőséget, így lényeges szakmai tudás tűnne el a parlamentből, nem lenne ráhatásuk a jogalkotásra.

Alkukényszer?

A KDNP-nek nemcsak az összeférhetetlenségi módosítóval akadt gondja, ugyanúgy ellenzi azt a passzust, amely leszögezi, hogy a frakcióknak csak annyi alkalmazottjuk lehet, ahány tagjuk van. Rubovszky kedden a parlamentben azt mondta, ilyen kevés szakértővel nem lehet érdemi munkát végezni, ugyanakkor tiltakoznak a képviselői javadalmazások 2014 előtti átalakítása ellen is (a tervezet szerint az új rendelkezések már idén ősszel hatályba lépnének).

Szavaz a Jobbik a KDNP helyett - ki nevet a végén?
©

A hvg.hu-nak kedden több fideszes képviselő azt mondta, nem aggódnak a KDNP „lázadása” miatt, és biztosra vették, hogy Kovács módosítója meg fogja kapni a jelenlévő képviselők kétharmadának támogatását (ugyanis a törvényjavaslat és a hozzá benyújtott módosítók minősített többséget igényelnek). A Fideszben arra számítottak, hogy az „álláshalmozás” ellen 2010 óta tiltakozó Jobbik képviselői nem tehetik meg, hogy a szigorú összeférhetetlenségi szabályokat nem támogatják. Számításuk bejött: három jobbikos nem és egy tartózkodás mellett összejött a szükséges kétharmad. Érdekesség, hogy az ügyvédi irodát üzemeltető Gaudi-Nagy Tamás volt az egyik jobbikos képviselő, aki végül nemmel szavazott a módosítóra. Az MSZP nem vett részt a szavazásban, míg az LMP-frakció nagy része nemmel voksolt.

Ha a Fidesz vezetősége kitart a kedden megszavazott szövegváltozat mellett, akkor a KDNP-n múlik majd, hogy átengedik-e a végszavazáson a törvényt. Ha ismét nemmel szavaznak, akkor a nagyobbik kormánypárt ismét a Jobbik voksaira szorul.

Kérdés, hogy a teljes törvényszöveget megszavazza-e majd a Jobbik, az ugyanis olyan paragrafusokat is tartalmaz, amelyek felhatalmazzák a házelnököt a renitens képviselők megregulázására. Kövér László pedig több interjújában is utalt arra, hogy ezekre a szabályokra azért van szükség, mert a 2010-ben az Országgyűlésbe bekerült jobbikos képviselők rendszeresen megsértik a parlamenti etikettet.

Hozzászólások