Mégis beszántják a Corvinus Egyetemet?

Mégis beszántják a Corvinus Egyetemet?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Bár korábban ettől látszólag visszatáncolt a kormány, egy új kormányzati elképzelés szerint mai formájában mégis megszűnne a Corvinus Egyetem - derül ki az Origo birtokába került dokumentumokból.

"Több elképzelés is van, de olyan, amelyben a Budapesti Corvinus egyetem megmaradna a jelenlegi formájában, nincsen" - erősítette meg az Origónak egy, a kormány felsőoktatási intézményrendszer átalakításával kapcsolatos terveit ismerő forrás azt az egy év elteltével ismét felröppent hírt, miszerint megszűnés, pontosabban széttagolódás és más intézményekbe való beolvadás vár a közgazdászképzés legelismertebb magyarországi műhelyére (az intézmény feldarabolásának kormányzati tervéről tavaly májusban elsőként a portál számolt be).

A hírt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) oktatási államtitkárságának a felsőoktatás fejlesztéspolitikai irányairól készült koncepciója is megerősíti. Az Origo birtokába jutott javaslat március 22-ei, illetve a legfrissebb, április 16-ai változata ugyanis más-más formában ugyan, de egyformán más egyetemekhez, pontosabban "felsőoktatási fejlesztési pólushoz" csatolná a Corvinus mind a hat jelenlegi karát.

©

A március közepi verzió, amelyről a múlt héten az MTI is beszámolt, tizenkét, egy-egy nagyobb régiót, illetve oktatási területet lefedő fejlesztési pólust sorolt fel. A Corvinus karait eszerint három ilyen pólus között osztanák szét: az élelmiszer-tudományi, kertészettudományi és tájépítészeti kar a Szent István egyetemre épülő közép-magyarországi agrárpólushoz, a gazdálkodástudományi és társadalomtudományi karok pedig a Műegyetemmel közös közép-magyarországi műszaki-gazdasági kutatóegyetemi pólushoz tartoznának, míg a közgazdaságtudományi kar egy "közép-magyarországi kiemelt nemzetközi universitas pólus" része lenne az ELTE-vel közösen.

A koncepció legújabb, hétfői keltezésű verzió ugyanakkor már csak az ELTE-t hagyja a kiemelt pólusban, a Corvinus nem agrár-jellegű karait egységesen a Műegyetemhez társítja.

Bár szövegszerűen a tervezet egyik változatában  sem szerepel megszüntetés vagy szétdarabolás, a megfogalmazásból, miszerint a Corvinus "egy kiemelt felsőoktatási intézmény alapját jelentő együttműködés, integráció vagy egy kutatóegyetemi integráció erős komponense lehet", kiolvasható a szándék és az ez irányú törekvéseket az Origónak több, az államtitkárság terveit ismerő forrás is megerősítette.

A Corvinus fejlesztési terve ugyanakkor csak az önállóságra vázol majd elképzeléseket. Rostoványi Zsolt rektor az Origónak azt mondta, hogy a szakmai együttműködések jelentőségét nem vitatják, de az egyetem feldarabolása mellett nem látnak racionális érveket. "A Corvinus egy elismert, erőteljes márkanév, egy brand, ami csak így, ezzel a hat jelenlegi karral az, ami" - tette hozzá.