Kövér ma válaszolt Wieselnek, de nem árulták el, mit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kövér László, az Országgyűlés elnöke ma elküldte válaszlevelét Elie Wieselnek, de a levelet nem teszik közzé - közölte az Országgyűlés Hivatala. A házelnök – tekintettel arra, hogy Wiesel úr sem nyílt levélben fogalmazta meg véleményét – a címzett belátására kívánja bízni, hogy nyilvánosságra hozza-e a válaszlevelet - írta közleményében az Országgyűlés Hivatala.

A Nobel-békedíjas magyar származású író Kövérnek korábban küldött levelében azt írta, visszaadja a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét. Döntését Elie Wiesel azzal indokolta, hogy több magyar politikai vezető részt vett a Nyirő József tiszteletére rendezett szertartáson Romániában.

Mélységes aggodalommal és felháborodással értesült arról, hogy Kövér László Szőcs Géza volt kulturális államtitkárral és Vona Gábor Jobbik-elnökkel együtt részt vett azon a szertartáson, amelyet Nyirő József, a nyilasparlament egykori tagja tiszteletére rendeztek Romániában – olvasható Elie Wiesel levelében, amelyet a Magyar Narancs weboldalán közölnek teljes terjedelemben.

Az író gyalázatosnak nevezte, hogy a Magyar Országgyűlés elnöke olyan eseményen jelent meg, amelyen „a Horthy- és a Szálasi-korszak fasiszta ideológusa előtt tisztelegnek”.

„Ez a lehangoló hír ráadásul annak az újjáéledő gyakorlatnak a nyomában érkezett, hogy köztereket neveznek el az országot a háború idején vezető Horthy Miklósról, továbbá rehabilitálják Wass Albertet és más olyan figurákat, akik lelkesen együttműködtek a magyar fasiszta rendszerrel. Arról is tájékoztattak, hogy szélsőjobboldali értelmiségiek munkáit az iskolai kötelező irodalom-tananyag részévé tették” – tette hozzá Elie Wiesel.