Kiszállna a Ringier a Népszabadságból?

Kiszállna a Ringier a Népszabadságból?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Visszakozna a Népszabadság Zrt. teljes felvásárlását célzó szándékától a Ringier AG, sőt a svájci lapkiadó szabadulna a napilap kiadójában most meglévő többségi tulajdonrészétől is – tudta meg a hvg.hu. A múlt héten erről tárgyaltak Berlinben a Népszabadság tulajdonosai a Ringier-nél tanácsadói tisztséget betöltő Gerhard Schröder volt német kancellár közvetítésével.

Gyökeres fordulatot hoztak a Népszabadság Kiadó Zrt. többségi tulajdonrészét birtokló Ringier és a kisebbségi tulajdonos Szabad Sajtó Alapítvány között 2011-ben elkezdődött tárgyalások, amelyek az után indultak el, hogy a Ringier tavaly még az alapítvány Népszabadság Zrt.-beli 27 százalékos tulajdonrészének megvásárlására tett ajánlatot.

Mára azonban megváltozott a svájci kiadó álláspontja; a Ringier nemhogy az alapítvány tulajdonrészét nem vásárolná meg, de saját, többségi részvénycsomagját is eladná.

Svájci gőzhenger

A Ringier 2010-2011-ben fokozatosan terjesztette ki befolyását a Népszabadság működésére. 2010-ben a Ringier Kiadó Kft. ügyvezetője, Mihók Attila lett a Népszabadság Zrt. elnök-vezérigazgatója, majd 2011 júniusában távozott a Népszabadság főszerkesztője, Vörös T. Károly.

Vörös távozásának előzménye az volt, hogy a lap szerkesztősége elvesztette a főszerkesztő kinevezésekor korábban élvezett vétójogát, mivel három egymást követő évben veszteségesen működött a Népszabadság Zrt. Ebben az időszakban a Ringier és a Szabad Sajtó Alapítvány 2009-ben és 2010-ben is tőkeemelést hajtott végre a zrt.-ben.

Arról, hogy a Ringier-nek feltett szándéka megszerezni a napilapot kiadó zrt. kisebbségi részvénycsomagját, 2011 végén röppentek fel az első hírek – ezeket az érintettek meg is erősítették. Az alapítvány eladási szándéka miatt lemondott Földes György kuratóriumi elnök, aki nem értett egyet azzal, hogy az MSZP-közeli alapítvány kivonuljon a Népszabadság kiadójából.

Idén április közepén a tárgyalások célegyenesbe érkeztek; Mihók Attila újságírók érdeklődésére közölte: a közeljövőben lezárulnak a 27 százalékos csomag megvásárlásáról zajló tárgyalások. Mihók azt is közölte: a Népszabadság élére az adásvétel után kerülhet „végleges” főszerkesztő (a lapot Vörös T. Károly távozása óta Tóth Levente megbízott főszerkesztőként vezeti).

©

Úgy tudjuk, júniusra az adásvételről szóló megállapodás aláírásra készen állt, ám ekkor a Ringier-nél, pontosabban a magyarországi kiadó svájci anyacégénél fordulat állt be. Hogy ennek pontosan mi volt az oka, arról csak találgatások vannak – az egyik ilyen, minden szereplő által kategorikusan cáfolt forgatókönyv az lett volna, hogy a Szalai Annamária által vezetett Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gyakorolt volna nyomást a svájci kiadóra a Népszabadságból történő kiszállás érdekében.

Hogy jön ide az NMHH?

Az NMHH kétségkívül döntő szerepet játszott a közelmúltban a Ringier magyarországi befektetéseinek történetében, miután 2010-ben a német Axel Springer és a Ringier kelet-európai érdekeltségeik egyesítését határozták el, ennek jegyében közös kiadóvállalatot is alapítottak. A két kiadó egyesüléséhez a svájci, osztrák, német, cseh, szlovák, lengyel és szerb hatóságok hozzájárultak – Magyarországon azonban a Gazdasági és Versenyhivatal (GVH) döntése közel egy évig nem született meg; majd a kétharmados kormánytöbbség által 2010-ben megalkotott új médiaszabályozás az NMHH szakhatósági hozzájárulásához kötötte a hazai médiavállalkozások egyesülésének GVH általi engedélyezését.

A szakhatóság 2011 áprilisában úgy ítélte meg, hogy a fúzió "egyértelműen és jelentősen" veszélyeztetné a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését, ezért nem adta meg a szükséges hozzájárulást. Az aktuális összeesküvés-elmélet erre a szakhatósági véleményre alapul. Karácsony Gergely LMP-frakcióvezető múlt heti blogbejegyzése szerint az NMHH „informális csatornákon keresztül” „megüzente” volna a Ringier-nek, hogy ha kiszáll a Népszabadság kiadójából, akkor áldását adja a fúzióra – ezt az állítást azonban minden érintett kategorikusan cáfolta érdeklődésünkre.

Valami történt

Ezzel együtt tény, hogy a Mihók által áprilisban a közeljövőre prognosztizált megállapodás júniusra valóban elkészült – azaz a Szabad Sajtó Alapítvány kiszállásához a Népszabadság kiadójából csak az érintettek aláírása hiányzott.

Ekkor azonban fordulat történt, méghozzá a Ringier anyacégénél. A június második felére tervezett aláírás helyett a svájci kiadó új tárgyalásra tett javaslatot az alapítványnak. A tárgyalásokra az elmúlt héten Berlinben került sor; a közvetítő pedig nem volt más, mint a Ringier tanácsadójaként dolgozó, a magyar baloldallal pedig hagyományosan jó kapcsolatokat ápoló Gerhard Schröder volt német kancellár.

A tárgyaláson információink szerint a Ringier nem pusztán elállási szándékát jelezte, hanem azt is, hogy szívesen megválna meglévő, Népszabadság-beli többségi tulajdonrészétől is, akár egy euróért is.

„Nem kommentálunk piaci pletykákat” – mondta érdeklődésünkre Mihók Attila, aki annyit megerősített, hogy folyamatos a tárgyalás a Népszabadság Zrt. tulajdonosai között. Szocialista forrásaink közül többen is megerősítették azt az információt, hogy a Ringier egy euróért felajánlotta a Szabad Sajtó Alapítványnak a Népszabadság Zrt. többségi tulajdonrészét.