Klubrádió vs. NMHH: hatályon kívül helyezték az elsőfokú ítéletet

Klubrádió vs. NMHH: hatályon kívül helyezték az elsőfokú ítéletet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön hatályon kívül helyezte a Klubrádiónak a 92,9 MHz-es frekvencia megszerzésére irányuló keresetében az elsőfokú bíróság rendelkezésének egyes részét, és a per újabb tárgyalására kötelezte az elsőfokú bíróságot. A Médiatanács szerint a hatóság szakmai álláspontját erősítette meg az ítélet, a Klubrádió reagálásában úgy fogalmazott, hogy az Ítélőtábla megerősítette, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának szerződéskötési kötelezettsége állt fenn a 92,9 MHz frekvenciapályázat nyertesével, azaz velük.

Az eljárást a rádió azért indította a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ellen, mert bár 2010-ben az Országos Rádió és Televízió Testület pályázatán elnyerte a budapesti frekvencia használati jogát, a hatóság jogutódja mégsem kötött vele szerződést.     Az elsőfokú bíróság februárban létrehozta a felek között a műsorszolgáltatási szerződést.

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön kimondta, hogy az elsőfokú bírósági döntés jogszabálysértő volt abban a tekintetben, hogy létrehozta a szerződést, ugyanakkor nem vizsgálta a médiatanács vonatkozó döntésének és eljárásának hatásköri alapjait.

Tüntetés a Klubrádióért januárban
©

Kimondta, hogy az első fokon a szerződés létrehozására vonatkozó döntés teljesíthetetlen és végrehajthatatlan. A pályázat ugyanis még a korábbi, rádiózásról és televíziózásról szóló törvénynek megfelelően zajlott, az elsőfokú döntéskor azonban már a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról (Mttv.) szóló törvény volt hatályban.  Ekkor tehát figyelembe kellett volna venni az Mttv. átmeneti szabályait, amelyek értelmében a korábbi törvény szerinti pályázati nyertessel is az Mttv. szerinti hatósági szerződés köthető.

Mivel az elsőfokú bíróság az Mttv.-t figyelmen kívül hagyta, és ezt nem is indokolta, ezért határozata felülvizsgálatra nem alkalmas - indokolta döntését a Fővárosi Ítélőtábla. A médiahatóság azóta megpályáztatta a 92,9 MHz-es fővárosi körzeti frekvenciát kereskedelmi csatornaként, 46 millió forint plusz áfa médiaszolgáltatási alapdíjért, ám a beérkezett pályázatokat egy bírói ítéletbe foglalt formai szabály következményeként, alaki hiba miatt a múlt héten érvénytelenítette.

Ugyanez az ítélet vonatkozott a Klubrádió által jelenleg is használt, 95,3 MHz-es frekvenciára beérkezett pályázatokkal is. A rádió maga is megpályázta a tavaly február óta ideiglenes szerződéssel használt frekvenciáját, ám pályázatát alaki hiányosságok miatt kizárták. A rádió e döntés elleni is élhet jogorvoslattal.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szerint korábbi szakmai álláspontjukat erősítette meg a Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki döntésével, a Klubrádió 92,9 MHz-es frekvenciát érintő keresetével kapcsolatban. Mint írják, az ítélőtábla kimondta, hogy az elsőfokú bíróság egyáltalán nem vizsgálta a médiatanács vonatkozó döntésének és eljárásának hatásköri alapjait.

A Klubrádió közleményben emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Törvényszék első fokon létrehozta a műsorszolgáltatási szerződést a felek között. A Fővárosi Ítélőtábla a másodfokú eljárás során kizárólag azért utasította új eljárásra az első fokon eljáró bíróságot, mert nem találta elegendőnek az indoklását, hogy 2012 februárjában miért a korábbi médiatörvény szerinti műsorszolgáltatási szerződést hozott létre. "Más szóval a 2011 januárjában hatályba lépett új médiatörvény szabályozásának visszamenőleges hatálya okoz technikai zavart, amelynek feloldása miatt, kizárólag ebben a körben, újra le kell folytatni az első fokú eljárást" - olvasható a rádió közleményében.