Erdő Péter: az állam célja ma is a közjó

Erdő Péter: az állam célja ma is a közjó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az állam célja ma is a közjó, azért kell, érdemes és szabad államot szervezni, hogy az ott élő emberek helyzete valamilyen szempontból jobb legyen - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Népszabadság szombati számában közölt interjúban.

Az államnak az a hivatása, hogy hatékonyabban, mondhatni az önbíráskodáshoz képest kevesebb erőszakkal és brutalitással szolgálja a közjót - hangsúlyozta az interjúban a bíboros.

Erdő Péter szerint az embernek természetéből fakadóan is van rá képessége, hogy felismerje a legfőbb etikai elveket és értékeket. "Éppen ezért az alapvető kérdésekben szent meggyőződésünk szerint lehet egyfajta konszenzust találni. Ehhez szorosan kapcsolódik az, amit többé-kevésbé demokráciának hívnak. A kettő nem szakítható el egymástól. Létezik objektív közjó, mely nem a puszta vélemények összege" - fogalmazott Erdő Péter.

A bíboros felhívta a figyelmet arra, hogy vannak íratlan és írott tabuk egy társdalom életében. Közéjük tartozik, hogy egymás ellen, emberi közösségek, népek ellen gyűlöletet kelteni nem szabad. Hozzátette: annak, aki őszintén elutasítja a gyűlöletkeltést, és harmóniára törekszik, nem elég beszélnie. Cselekedetekben is megnyilvánuló áldozatokat kell hoznia - mondta a Népszabadságnak adott interjúban Erdő Péter.