Kitiltaná az offshore-cégeket a fociból Schiffer András

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Csak teljesen átlátható vállalkozásokat engedne elindulni a profi bajnokságokban Schiffer András. Az LMP-s képviselő javaslata szerint automatikusan ki kelle zárni azokat a csapatokat, amelyek nem tudnak felmutatni a bajnokság befejezéséhez elegendő pénzt. A javaslatban szereplő feltételeknek több NB I-es csapat sem felelne meg.

Törvénnyel tenné átláthatóvá a magyar futballt, illetve az ezen kívül az úgynevezett látvány-csapatsportok körébe sorolt kézilabdát, kosárlabda, vízilabdát és jégkorongot Schiffer András, az LMP képviselője. A sporttörvényhez hétfőn benyújtott módosító indítványával Schiffer indoklása szerint a jelenlegi viszonyok közt „jelentős a veszélye az illegális pénzek megjelenésének és a szervezett bűnözés részvételének”.

A törvényjavaslat szerint a labdarúgó NB I-ben és NB II-ben, illetve a kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong első osztályú, felnőtt bajnokságaiban csak olyan sportvállalkozások indulhatnának, amelyek megfelelnek az átláthatóság követelményének, vagyis a tulajdonosaik visszakövethetők egy vagy több természetes személyig. Ennek a követelménynek jelenleg a labdarúgó NB I-ből több csapat sem felelne meg.

A Budapest Honvéd tulajdonosaként például általában George F. Hemingwayt szokták emlegetni, de a cégnyilvántartás szerint a Honvéd Futball Club Kft. tulajdonosa a Hemingway Franchise Group Limited nevű, Jersey szigetén bejegyzett cég, amelynek csak a nevéből lehet arra következtetni, hogy a magyar származású üzletember érdekeltsége. A GYŐRI ETO FC a Questor-csoport két cégének tulajdonában van, amelyeknek közvetve Tarsoly Csaba, illetve egy liechtensteini társaság a tulajdonosai.

Schiffer javaslata azt is előírná, hogy csak akkor indulhatnának a csapatok, rendelkeznének a bajnokság befejezéséhez szükséges – a sportági szövetség által meghatározott – pénzösszeggel, vagy bankgaranciával. Annak érdekében, hogy ezt bizonyítani is lehessen, a törvényjavaslat betekintést engedne a sportszövetségek könyvvizsgálóinak a csapatokat működtető vállalkozások könyveléseibe.

Ha nincs meg az előírt pénz, akkor a csapatot legfeljebb 60 napos határidő után ki kellene zárni a bajnokságból. A kizárt céget, annak vezetőjét, illetve 25 százaléknál nagyobb befolyással rendelkező tulajdonosát a javaslat szerint öt évre el kellene tiltani attól, hogy – akár új cégen keresztül is – elinduljon a hivatásos bajnokságban. A közelmúltban a Zalaegerszeg csapata jutott csődbe, alig tudta befejezni a bajnokságot. Jelenleg az ificsapattal szerepel a másodosztályban.