Kossuth tér visszatér! - Parlamenti percről percre
percről percre

Kossuth tér visszatér! - Parlamenti percről percre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ma is dolgozniuk kell a politikusoknak: az Országgyűlés hétfőn szavazhat a választási regisztráció részletszabályait alaptörvénybe foglaló bizottsági módosító javaslatról, majd megkezdheti egyebek között az NMHH és a Médiatanács 2011-es költségvetési beszámolójának, valamint a hegyközségekről szóló törvényjavaslatnak a tárgyalását. Kövesse az eseményeket percről percre a hvg.hu-n!

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Zárjuk közvetítésünket

Vége a kérdéseknek, zárjuk közvetítésünket.

A győri mutyikról kérdezik a kormányt

Magyar Zoltán (Jobbik) győri "százmilliós mutyikról" kérdezte a BM-et, és a Vidékfejlesztési Minisztériumot, megjelent cikkeink nyomán. Van-e következménye kiterjedt fideszes kapcsolatokkal rendelkező egyének ügyleteinek? - tette fel a kérdést. Budai Gyula szerint a kérdés nem tartozik a VM-re, így nem jó helyen kérdez a képviselő. "Ezeket a kérdéseket ne nekem tegye fel, képviselő úr, ha nem kapott megfelelő választ, forduljon a megfelelő hatósághoz, mi nem vagyunk nyomozó hatóság, amennyiben úgy gondolja, forduljon a nyomozó hatósághoz."

Mi lesz az E.ON-nal?

Berta Szilvia (Jobbik) arra volt kíváncsi, mi lesz Orbán Viktor bejelentésével, hogy visszavásárolják az E.ON hazai üzletágát, főleg, hogy a cégnél leépítéseket terveznek. Szatmáry Kristóf válaszában azt mondta, a gazdaság teljesítőképességétől is függ, mit tesz a kormány.

Mit tegyünk, ha törvénytelenül működik a társasházunk?

Pál Tibor (MSZP) arról érdeklődött, mit tehet a lakó, ha kiderül, hogy a társasház törvénytelenül működik, például a közös képviselő nem számol el a közösség pénzével. Mikor teremtik meg a törvényességi felügyeletet? Szatmáry Kristóf államtitkár válaszában azt mondta, a tulajdonosoknak alanyi joga dönteni, nem egy fölöttes állami szervnek.

Már 2011. január 26-án döntöttek Safarovról?

Ertsey Katalin Répássy Róbert KIM-államtitkár egy a kormánydöntés után 2011. január 26-án kelt e-mail üzenetét idézte, amiben már szó volt a Safarov-ügyről. Milyen magyarázatot tud erre adni Navracsics Tibor? - kérdezte Ertsey Katalin. Navracsics Tibor válaszában azt mondta, a 2011. január 26. után keletkezett iratok is arra mutattak, hogy a kormány nem akarta kiadni Ramil Safarovot. Ertsey Katalin szerint az, hogy "a kormány döntést hozott", azt jelenti, hogy márpedig formális döntés született, akkor mi történt? - tette fel újra a kérdést Ertsey Katalin. Válaszában Navracsics Tibor azt mondta, ott volt a kormányülésen, akkor "valószínűleg egy informális megkeresésre" született válasz.

A közszolgák kirúgásáról

Balczó Zoltán szerint amit a Fidesz súlyos megszorításoknak nevezett 2008-ban a közszolgák kirúgásakor, azt most a bürokrácia csökkentésének nevezik. Miért beszélnek most erről? - tette fel a kérdést a Jobbik képviselője. Szatmáry Kristóf szerint nemzetközi összehasonlításban a közszférában dolgozók aránya magas, a magyar bürokrácia túlnő az ország eltartóképességein, a bürokrácia csökkentése közös cél. Szatmáry szerint csak a nyugdíjban megüresedett állások be nem töltése és létszámstop következik majd be, ez a legkevésbé fájdalmas mód.

A hvg.hu cikke miatt kérdezik a BM-et

A Magyar Kármentő Alap számláján több mint 1 milliárd forint hever lekötve, miközben egy civil szervezet szerint a másodlagos kárt szenvedettek érdekét senki nem kéviseli - mondta Pál Béla (MSZP), a hétvégén közölt cikkünk nyomán. Tállai András BM-államtitkár szerint nincs pontosan meghatározva, hogy mi a másodlagos kár, de azért 139 millió forintot kfizettek erre is. Tállai szerint nem volt másodlagos kár. Gőgös Zoltán szerint rengeteg látszatberuházás történt, a lakosság véleménye ellenére építettek új kultúrházat, a valós igényeket nem vették figyelembe.

Braun Róbertről kérdezik Simort

Mióta tudta Simor András, hogy személyes tanácsadója, Barun Róbert MSZP-tag és Mesterházy Attila bizalmasa? - kérdezte az MNB elnökétől Balla György. Ha erről Simor András tudott, akkor joggal merülhet fel, hogy a szocialisták szekerét tolja - mondta a képviselő, aki Braun fizetését is szerette volna tudni. Simor András válaszában azt mondta, a törvény szerint nem összeférhetetlen a párttagság és az MNB tanácsadói poszt. Balla György szerint valaki vagy az MSZP, vagy a nemzet érdekét szolgálja, Simor András erre azt mondta, senki számára nincs korlátozva a párttagság, ő fel sem tehette ezt a kérdést, Braun Róbert fizetése pedig a besorolás szerinti.

Ki szabotálja a Gripen-ügyet?

Polt Péter válaszában azt mondta, Svédország bűncselekmény hiányában zárta le az ügyet, és nem is várható újabb fejlemény. A svéd legfőbb ügyész 2010. áprilisi látogatásakor azt mondta, nincs magyar szál a svéd nyomozásban, ebben nem volt változás azóta, így Magyarország nem fordulhat más országhoz az ügyben. Jávor Benedek szerint a svéd nyomozó ügyészség egyértelműen talált magyar szálat, csak azért nem tudják ezeket közölni, mert idehaza nincs nyomozás. Nyomozást viszont csak az akták kikérése után lehetne indítani.

Polt homályban hagyja a Gripen-ügyet?

Ertsey Katalin, Dorosz Dávid és Jávor Benedek azt kérdezte a legfőbb ügyésztől, miért nem fordul az ügyészség Svédországhoz Gripen-ügyben. Jávor Benedek szerint a SAAB-Bae-val szemben számos országban merült fel a vesztegetés vádja. Legalább az osztrák, brit, svéd nyomozati anyagokat meg kellene vizsgálni, ezt csak Polt Péter legfőbb ügyész nem gondolja így, de az osztrák sajtóban újonnan megjelent bizonyítékok után vajon megváltozott-e az ügyészség álláspontja? - kérdezte Jávor Benedek.
1 2 3 4