Százmilliós támogatásokat kapott a Puskás Akadémia kezében az Alcsúti Arborétum

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állami tulajdonú, műemléki és természetvédelmi védettséget egyaránt élvező Alcsúti Arborétumot már egy ideje a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány tulajdonában lévő Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sport és Wellness Hotel vezetősége „üzemelteti”. Az arborétumra több mint 200 millió forint állami-, és EU-forrást költöttek az elmúlt két évben.

Az Átlátszó.hu az Alcsúti Arborétumról írt cikkében megjegyzi, nagyon kevés a nyilvánosan elérhető információ, amikor pedig az arborétum vagyonkezelőjénél, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnál (DINPI), a hotel és az arborétum igazgatójánál, Hamar Ildikónál, illetve az alapítvány székhelyén, a felcsúti Puskás Akadémiánál próbáltak érdeklődni az üzemeltetés feltételeiről, valamint az elszámolásokról, kidobták az újságírókat.

A Puskás Akadémia weboldalán mindössze egy mondat erejéig utalnak az arborétum üzemeltetésének átvételére a „társadalmi felelősségvállalás” című bekezdésben: „a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal kötött megállapodás értelmében az Alcsúti Arborétum üzemeltetését is a futballnevelő központ alapítványa végzi.”

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető alapítvány tulajdonában lévő  „Sport és Wellness Hotel és Étterem” promóciós anyagai az arborétum képeivel illusztrálják az intézményt, mintha utóbbi a szálloda kertjének része lenne, míg az állami tulajdonú botanikus kert tájékoztató anyagainak mindegyikén a futball-akadémia szállodáját reklámozzák.

A Székesfehérvári Polgár Info weboldal szerint a Nemzeti Park igazgatója, Füri András és a Puskás Akadémia vezetője, Mészáros Lőrinc 2010 szeptemberében írt alá egy megállapodást az üzemeltetés átadásáról. A cikk szerint a Puskás Akadémia korábban a gazdátlanul maradt, kiárusításra ítélt vasútvonalat is megvásárolta Vértesacsától Felcsútig, nagy összeggel járult hozzá a felcsúti Kastély Óvoda bővítéséhez és felújításához, valamint műfüves pályát létesített a felcsúti általános iskolások számára.

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester akkor azt mondta, szívügyük az arborétum minél sikeresebb működtetése, Füri András, a Nemzeti Park igazgatója pedig hozzátette, így négy ember munkahelyét sikerül megmenteni.

Az Alcsúti Arborétumot több mint 200 millió forint állami-, és EU-támogatásból újították fel az elmúlt két év során. Az arborétum növényrekonstrukcióját és dísztó rehabilitációját megcélozva a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság pályázatot nyújtott be a KEOP „Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása” c. pályázati felhívásra. A pályázat kivitelezésére a támogatási szerződést a DINPI és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Közreműködő Szervezete 2010. július 15-én kötötte meg.

A felújítási munkák egy részét, a dísztó rehabilitációját végző cég, a Duna Aszfalt Kft. versenytársak nélkül nyerte el a munkát. A cég korábban elnyerte az M43-as autópálya befejező szakaszára kiírt pályázatot, és a Közgép Zrt. után a második legnagyobb hitelkeretet kapta az MFB-től.